Снимка: Reuters
fallback

Кризата с Овергаз

Ако за някого е нормално в 18:30 часа на 31 декември да каже, че не може да се справи със задачата си и след това да твърди, че му крадат бизнеса, това е наглост.

Така премиерът Бойко Борисов коментира ситуацията с руските доставки на синьо гориво за хилядите битови потребители на "Овергаз", които в самия край на миналата година бяха поети от държавата.

Някои коментатори видяха в сюжета опит да се използва търговски спор между компанията и руските й партньори, за да бъде тя открадната. Други определиха случващото се като "активно мероприятие", извършено за наказание на шефа на "Овергаз" Сашо Дончев.

Oще по темата

Борисов обаче показа пред bTV документ, в който са разписани планираните доставки за "Овергаз".

"Нула до нула е, нула до нула", каза премиерът, докато показваше листа.

"Газпром" ни предупредиха през БЕХ и "Булгаргаз", че един от основните ни дистрибутори, захранващ домакинствата, не прави заявки", обясни министър председателят.

По думите му ако управляващите не са били предупредени навреме, че има проблем, е имало 2 хипотези. Едната: "В 12 часа спираме газа, става ужас". Борисов посочи, че тогава всички газифицирани домакинства са щели да минат на ток: "Те щяха да ми сринат цялата енергийна система, страната щеше да угасне".

Той даже видя и още по-конспиративен сценарий. По думите му за кражба на бизнеса на Сашо Дончев говорели тези, които "правеха коментари, когато избирателно на 20% им вдигнаха тока и им дадоха сметки за 40 дена".

Бойко Борисов заподозря, че сега отново е можело 200 000 души да излязат на улиците.

"Дали хората ще се сетят за "Овергаз" или за Бойко Борисов – кого ще напсуват? Със сигурност мене".

Вторият вариант бил по спешност да се използва руският транзит извън квотата, на която имаме право - а това, по думите му, означава с 10% по-висока цена.

Парите на държавата

Това, с което финиширахме през последния ден на старата година, е над 2 млрд. и 850 млн. лева повече събрани приходи, похвали се премиерът.

"Това е огромно сума. Благодарение на нея се направиха доста неща през годината. Виждате, че ръстът на икономиката е 3% и безработицата спада. Това са данните на "Евростат", а не са наши данни. За много сектори се дадоха допълнителни пари, за да може да си вземат парите по европейските програми и специално искам да благодаря на Брюксел, че всички пари бяха платени и ние съответно се разплатихме с всички контрагенти", посочи Борисов.

По думите му, през изминалата вече година страната ни е успяла да свали бюджетния дефицит под 2,5%.

"Мога само да нахвърлям големите харчове. 106 млн. дотирахме тютюнопроизводството, над 220 млн. отидоха в екологията, за да могат общините да си направят проектите. Над 260 млн. отидоха във фонд "Земеделие", обясни още той.

Доган и ДПС

Премиерът обяви, че турското ръководство е поискало той да подкрепи Лютви Местан, "но не е моя работа да се меся в чужда партия".

На въпрос защо беше свален лидерът на ДПС Лютви Местан, премиерът коментира, че това е работа на партията им.

"Имам хубавия навик в чужди парии да не се меся. Имам си достатъчно голяма партия, за която да внимавам да не се разцепи и да бъде достатъчно монолитна", заяви Борисов.

"Да считаш, че Ахмед Доган е подвластен на Русия ми се вижда доста измислено", допълни той.

Във връзка с това дали Лютви Местан е бил подвластен на Турция, Борисов коментира: "С г-н Местан работихме доста време и не мога да кажа нищо лошо в комуникацията си с него или да съм усетил подобно нещо. В същото време натискът и желанието на турското ръководство – ниво премиер, президент да се намеси в този конфликт, ме накара да бъда малко мнителен по-нататък", посочи премиерът.

По думите му и Ердоган и Давутоглу са искали да разговорят с него. Премиерът обясни, че са искали да се свържат по всички възможни начини. На въпрос дали се е искало от премиера да подкрепи Лютви Местан, Борисов заяви: "Да, казах, че това не е моя работа – да се меся в друга партия. Казах – Ахмет дори това, че ме питаш е неправилно да те слушам", каза още Бойко Борисов.

Във връзка с това дали Ахмед Доган трябва да се върне в политиката, Борисов уточни: "Това е негова работа. Мразя на мен да ми дават акъл. Факт е, че реакцията на г-н Доган беше много остра, брутална към Местан. Прочитът за мен е, че някъде са казани неща, които не са се харесали на Доган. Не виждам драма в ходенето по посолствата", допълни премиерът.

"Путин ни обича", отсече Борисов, след като беше показан руски календар със снимка на Владимир Путин и кучето Бъфи, което министър-председателят му подари.

За ЧНГ

"Честита Нова година! Желая много здраве, здраве и пак здраве на всички. Посрещнах Нова година в нас. До 9 часа вечерта бях в Министерския съвет заради газа. После седнахме на маса и изкарахме до 00.30 часа. Имаше баница с късмети, но тя е силно манипулирана. Братовчедът я прави и късметите се знаят. Парата се падна на мен", каза още премиерът Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

138

Данчо Пръча

преди 8 години

Празни прикаски.Лъжи и демагогия.

137

Анонимен

преди 8 години

za ko izobsto Budiata meli ga hortuva Overgaz, Undergaz i Ongaz ili pa nedai Bojkele Ingaz.tva poslednoto se otnasia za jena mu Ingazkata i Cveteline Ongazkata, koe e over, under i pr- tva toz hemeroidale gazov HUB ne go otnasia.

136

vinkela

преди 8 години

Като го гледам Боко как се прави на велик управник се убеждавам ЗА ЕНТИ ПЪТ, че на БАЙ *** ЧАВКА МУ Е ИЗПИЛА МОЗЪКА! Как може такъв умен и кадърен народ да си избира да го представляват и управляват най-некадърните лумпенизирани алчни продажни и безкрупулни типове От както русите са ни освободили от гадните гъжви си избираме само продажници То не било ФЕРДИНАНД И СИЕ БАЙ ТОШО ПОПОВ ВИДЕНОВ КОСТОВ СИМЕОН СТАНИШЕВ БОЙКО и не се знае кой следва До кога ще търпиме идиотщината в нашата страна!

fallback