Снимка: Reuters, архив

"Овергаз Инк.” няма задължения с настъпил падеж към нито една институция, в това число и към "Газпром Експорт”, посочват от дружеството в съобщение до медиите по повод събитията от последните дни.

Още по темата

В самия край на миналата година „Газпром" обяви, че доставката на руски природен газ за България продължава чрез държавната компания „Булгаргаз“ ЕАД. "С "Овергаз Инк." продължават преговорите по урегулирането на натрупаните през последните години търговски въпроси", се казваше в руското съобщение.

В последния момент беше подписан спешно договор между  "Булгаргаз“ и "Овергаз“, благодарение на който клиентите на второто дружество в България няма да останат без газ.

В края на вчерашния ден на специална пресконференция изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Георги Гегов увери, че доставките от газ до всички потребители в България се изпълняват нормално.

От "Овергаз Инк.” днес подчертават, че нито една банка в цялата история на компанията не й е отказвала кредит, което се посочва като независима оценка за кредибилитета на дружеството.

От дружеството изтъкват още, че в съответствие с клаузите на договора между "Овергаз Инк.” и "Газпром Експорт” в предвидения срок са изпратени годишна програма и заявка за необходимите количества природен газ (по тримесечия), като е открита и банкова гаранция в съответствие със заявените за доставка количества.

Всеки ден до Балканския диспечерски център се изпраща заявка за предстоящите три дни, обясняват от "Овергаз”. Тази заявка е резултат на създадена практика, но не е предвидена в договора и не представлява договорно задължение. Затова "Овергаз Инк.” не е приел за официален изпратения от Центъра отговор с посочени нули за 1 януари 2016 г., обясняват от дружеството.
 

Още по темата четете на www.Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase