Снимка: архив Булфото

Конфликтът в ДПС е вътрешна драма, а не геополитика, смята бившият външен министър на България, а сега координатор на ООН за Близкия Изток Николай Младенов.

"Изключително е опасно за България, че един вътрешнопартиен конфликт като този в ДПС, търси да се оправдае с геополитика и с конфликта между Турция и Русия", каза Младенов пред Нова тв.

Още по темата

Според него нито един наш политик не трябва да прави бъдещето и приоритетите ни зависими от една или друга държава. Младенов смята и че отношенията между България, Турция, Русия и Гърция са въпрос на правителствена политика, а не вътрешнопартиен казус.

"Неудобно и грозно за българското общество е намесването на геополитика във вътрешнопартийни конфликти. Същите хора, които сега говорят за национални интереси, преди години обясняваха как правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов ще въведат нов Възродителен процес", каза Младенов.

Той напомни, че България има серия от приоритети, които трябва да реализира с тези държави. "Първият е ясен контрол на югоизточната ни граница, за да се предотврати напливът на бежанци. На второ място трябва да изградим газов хъб, който да стане разпределител за цяла Югоизточна Европа. Реализацията на тези приоритети не може да минава през една партия", каза още Младенов.

Той изрази безпокойство от това, че в последно време представители на чужди държави се изказват публично по вътрешнополитически процеси на страната ни.

Бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай пък защити Местан и обяви, че според него той не е национален предател. В същото време той бе категоричен, че не може да се смята, че има заплаха за живота на сваления лидер на движенето.

Според Октай Доган и Местан са станали двете части на един и същи конфликт – този между Русия и Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase