Снимка: Архив БТА

Премиерът Бойко Борисов е заявил пред колегата си Ахмет Давутоглу, че няма да взима страна по конфликта в ДПС, съобщава източник от кабинета, цитиран от "Фокус".

Още по темата

По информация на БНТ, която цитира източници от Министерския съвет, премиерът Бойко Борисов е приел разговор по телефона с турския министър-председател след дипломатически натиск  на 23 декември.

Давутоглу е настоял българският премиер да се намеси и недвусмислено да подкрепи Местан. Борисов предупредил, че войната в ДПС не бива да е заложник на отношенията България-Турция, нито пък българите да страдат от отношенията Турция-Русия.

В разговора Борисов е припомнил на Давутоглу, че Анкара е пренебрегнала интересите на България по категоричен начин, когато е започнала разговори с Москва за "Турски поток".

Българският премиер казал, че помни добре как Путин му е размахвал пръст от Анкара. Той не бил забравил и антибългарската позиция по отношение на АЕЦ "Белене". В разговора българският премиер е дал ясен знак на Давутоглу, че пред Местан и Доган избира България.

По-рано днес стана ясно, че Шабанали Мехмед, Айдоан Али и Хюсеин Хафъзов напускат групата на ДПС в парламента. Заедно с доскорошния си лидер Лютви Местан те ще бъдат независими депутати.

Лютви Местан не даде категоричен отговор на въпроса дали предстои да направи нова партия. Той обаче показа, че тази мисъл не му е чужда и обясни, че дали ще създаде своя формация или не, зависи от дебата, който започва с избирателите си.

Бившият лидер на ДПС призна, че е потърсил подслон в турското посолство, след като се заговори, че вероятно ще бъде свален от поста. Той заяви, че е осигурявал сигурността си.

Според новият съпредседател на ДПС Мустафа Карадайъ обаче е въпрос на морал отцепилите се от движението да напуснат парламента. Той допълни, че за четиримата е гласувал електоратът на движението и те не могат да го представляват извън парламентарната група.

Карадайъ заяви, че въпреки заявките на предшественика му за създаване на нова партия, няма опасност ДПС да се разцепи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase