Снимка: БСП

БСП обяви, че започва преговори за вот на недоверие срещу кабинета. "Червените" ще търсят подкрепа от всички парламентарни група и от независимите депутати.

Още по темата

Темата ще бъде уточнена по време на разговорите, но мотиви ще се търсят в почти всички сектори на управлението, включително и протестите, както и в изказванията за сланина, ракия, винетки. Това стана ясно от декларация на БСП, прочетена от говорителя на левицата Атанас Мерджанов. С вота си на недоверие социалистите ще искат да стане ясно и кой е в мнозинството и кой е опозиция. 

"Пазарлъкът, на който, сме свидетели, е недопустим за една демокрация. Не може отделни народни представители да влизат и излизат от мнозинството все едно става дума за някаква квартална кръчма", каза Мерджанов. 

Той иронизира реформаторите, начело на която има двама председатели - единият управляващ, а другият - в опозиция. Той предупреди, че управлението не е детска игра, а министерското кресло не трябва да се използва за примамка на партийци. 

"Ще е честно в настоящата обстановка премиерът да препотвърди легитимността на сегашното правителство, за да стане ясно на българските граждани кой кой е", каза говорителят на червените.

Мерджанов обяви, че кабинетът се е провалил в предизборното си обещание - гаранцията за стабилност. "След като активно участваше в дестабилизиране на кабинета на Орешарски, ГЕРБ обеща, че ще настъпи стабилност. Но настъпи ли?", попита социалистът.

Той припомни многото протести - на синдикати и работодатели, на полицаи, надзирателите, съдиите, музейните работници, бежанци, българи срещу роми и роми срещу българи... "На тази реалност се отговаряше с цинизъм, с отсъствие на министрите от парламентарния контрол, с изказвания за поршета, с разсъждения за ракия и сланина, за да се стигне до изявлението на Лиляна Павлова, която като същинска Мария-Антоанета обяви, че който няма пари за винетки, да не пътува", каза депутатът.

Мерджанов обясни, че с вота си ще дадат възможност на тези, които казват, че са опозиция, да го докажат. Той даде да се разбере, че вотът може да е във всяка сфера - енергетика, където има задължения за милиарди, в сигурността - заради протестите на полицаите и ежедневните стрелби, включително и гаубици в центъра на София.

"В областта на обраната, където един министър излъга, че му е предлаган подкуп и излага на риск пилотите ни", каза още Мерджанов. Той добави и външната политика, здравеопазването, образованието, социалната политика и др. 

"От подкрепата ще съдим кой е опозиционер и кой скрита лимонка. Отворени сме за вашите предложения, уважаеми нови опозиционери", завърши словото си Мерджанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase