Снимка: Reuters, архив
fallback

Борбата с корупцията не може да мине на следващо ниво без ключови и съдържателни реформи в съдебната власт, в сектор "Сигурност" и при разследващите органи. Това коментира Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Докато не видим ключови реформи в правосъдието, в сектора за сигурност, в разследващите органи, няма как да очакваме успешна борба с корупцията

"Не бива да забравяме, че плахият опит за антикорупционен закон, който се обсъждаше през пролетта, се провали и претърпя едно фиаско, което не бих казал, че този закон ще реши всички проблеми с корупцията в България, но е символен законопроект и още по-символно беше отхвърлен. Очевидна е липсата на желание и воля. Това се дължи на факта, че има сериозни зависимости и във властта, и в съдебната и изпълнителната власт, има сериозни икономически интереси, които обричат борбата с корупцията на неуспех", добави Марков.

Румънският пример за борба с корупцията не трябва да бъде самоцел, тъй като при него също има недостатъци, които се забелязват от европейските партньори, подчерта експертът.

По думите му в стремежа да се засили борбата с корупцията нерядко се преминава границата на върховенството на закона и на справедливия процес, но това не трябва да е оправданието на българските политици.

Една от основните причини да няма нито един знаков политик в затвора или приключено знаково дело са зависимостите в съдебната система, смята Марков. Той поясни, че например тези дела се гледат от хора, приближени до политическия и икономическия елит.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 8 години

Когато става въпрос за ограничаване ограбването на народа и държавата, всички ГЕРБ,БСП,АТАКА ДПС се озъбват като добермани и не позволяват промяна на статуквото! До като парламента е пълен с комунисти и техните мутанти, ПРОМЯНА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА!!!!!! *** НАРОД друго не може да очаква. На изборите гласува с предубеждения, подава се на тоталната манипулация от медиите, /всички РОБОЛЕПНЕЧЕЩИ и контролирани от Русия/, за порция кебапчета продава бъдещето на децата си......ПЪЛНА БЕЗНАДЕЖДНОСТ!

8

as

преди 8 години

Добро утро! Кой откри топлата вода?

7

Самсон

преди 8 години

Нищо не очакват техните сърца ;/

fallback