Снимка: архив Bulphoto

Митница Свиленград ще бъде закрита, а част от работещите в нея ангажирани в ново звено, съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти в МС.

Звеното ще е в Централното митническо управление и ще управлява всички резултати от сканиранията, за да не може да се злоупотребява с получените данни на терен.

Още по темата

Другата част от заетите в Свиленград ще бъдат ангажирани с митническа дейност, по предложение на шефа на митниците Ваньо Танов.

Горанов уточни, че идеята е стара и е била отложена за януари, за да не се използва предизборно в местните избори. Той не скри обаче, че има повод тя да бъде забързана, след като преди дни 33-ма митничари бяха задържани за корупция на ГКПП "Капитан Андреево".

Не е тайна, че органите по приходите са подложени на много тежък корупционен натиск заради функциите, които изпълняват, посочи той и даде да се разбере, че арестите са били с участието и съдействието на МФ.

По думите му при централизиран анализ на данните, които се получават на ГКПП-тата, възможността за злоупотреби на местно ниво намалява.

Горанов каза, че оптимизацията, която се предлага, ще позволи да се подобри организацията на работа. Около 40 души от митницата в Свиленград ще бъдат пренасочени към други звена.

За строителството на АМ "Хемус" министърът коментира, че му се иска да се правят по-ефективно публичните разходи, но бил информиран, че проектът е скъп, защото е със сложни съоръжения, тъй като минава през защитени от "Натура" зони.

По думите му вероятно в края на 2016 година ще се наложи осигуряването на аванс, за което имало възможност. Точна сума обаче министърът не коментира, защото не било ясно колко ще се наложи да се плаща за строителството на аутобана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase