Снимка: архив Ройтерс

Премиерът Бойко Борисов е умел балансьор в геополитическия разлом в света и в България. Той говори добре с турците, опитва се да прилича на германците, намига на руснаците, винаги е с американците.

Така политологът Първан Симеонов описа балансьора Бойко Борисов в контекста на политиката у нас и в света.

Според Симеонов дясноцентристкото пространство у нас е разделено на два лагера.

"Единият  винаги е изглеждал по-западен, либерален и по-американски. Другият винаги е бил по-тукашен, балкански, проруски, ако щете. Сега към тях се прибави и един РБ. Той също е разширен на тесни и широки реформатори. И едно ДПС, което стои като противотежест", отчете политологът пред Нова тв.

Той обясни и че РБ и ДПС се конкурират от месеци за любовта на Борисов. Това става чрез взаимни нападки -  и двете формации смятат, че присъствието на другия е прекомерно, че другият е загубил местните избори, че Борисов не може без тях.

"Тези два лагера продължават да се сражават. В единия лагер виждаме един по-битов ГЕРБ, ГЕРБ, който се радва на Местан, ГЕРБ, който си сътрудничи с Цацаров. От другата страна виждаме по-либерален и западен ГЕРБ, който се радва на Кънев, който говори за реформи, ГЕРБ на Кристалина Георгиева", разчете още Първан Симеонов.

Той допълни, че Бойко Борисов винаги балансира между тази два лагера.

Първанов анализира и че ГЕРБ и Борисов вече се движат от провеждане на реформи към установяване на статукво.

"Проблемът е, че когато няма реформи, единственото, което може да се прави, е да се трупат дългове", каза той.

Според него не се оправдават анализите от началото на сегашното управление, че този мандат на Борисов е по-различен от предишния. 

"Кое е по-различно? Цветанов отново е силен, отново търсят пари с всевъзможни идеи за заеми, отново излизат записи...", каза политологът.

Той коментира и говоренето за министерски оставки от последната седмица. Според него сега не е време за резки движения. Той обаче не изключи такава възможност – "част от РБ да катапултират" и Радан Кънев и Христо Иванов да потеглят навън. Симеонов изрази съмнение, че ако те го направят, Петър Москов ще ги последва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase