Снимка: БТА
fallback

Такава социална държава като България няма друга – навсякъде всичко се плаща и дотира от държавата. Този извод направи премиерът Бойко Борисов по време на конференция за предизвикателствата пред местната власт по време на новия програмен период. Министър-председателят се възмути, че у нас се правят протести за 8 лв. увеличение на винетките.

Борисов даде пример с Китай, където да се движиш по магистрала 100 км струвало около 10 лева в български пари.

"Това е все едно за 80 лева да отидеш до Бургас и да се върнеш, а тук за осем лева увеличение на винетка се правят протести", каза той, цитиран от БТА и допълни: "С "Порше"-та на протест, само да запали "Поршето" е изхарчил 12 лева, а за осем лева протестират".

Oще по темата

Според премиера само в България има неплатени магистрали. "И те ще са безплатни, но поне да си платят и винетка за тази нова услуга", настоява той и допълва, че, когато създаваш удобство, то се плаща.

Пред кметовете премиерът обясни, че държавата продължава да държи скъпи градове – с ниска безработица и огромни дотации от централния бюджет - "за да става все по-луксозно и да привличаме от по-малките населени места в големите центрове". Борисов попита къде в Европа има такава ситуация - като искаш да живееш във Виена, там таксите са едни, като искаш да живееш на село - други.

"Когато искаш да си на жълтите павета, не може таксата да ти е същата като в някое село", каза още премиерът и допълни: "Не е популярно, но другото е още по-абсурдно - да дотираме метрото всяка година с 20 милиона, за да се возят хората евтино".

Бойко Борисов припомни предложението на управляващите общините да вдигнат с 2% местните данаци, но всички и най-вече РБ се възпротивили.

"Имате дългове, но не искате вие да си ги съберете в населените места, а искате като дойдете при мен, да ви ги извадя", каза той. Борисов каза още на кметовете: "Не искате да си съберете парите от таксите, защото искате да сте готини, добри, но и ние искаме да изглеждаме така". Борисов призова кметовете да престанат с популизма.

Той обясни и че държавата има огромни задължения да плаща за новите предизвикателства - "и отбраната, и службите за сигурност, самолети нови трябва да купуваме, да ремонтираме стари", каза Борисов.

Той предупреди кметовете и че ЕС ще реже лоши проекти, за да осигури пари за сигурността. Затова премиерът призова новоизбраните кметове да бъдат много внимателни при изпълнението и проследяването на проектите, финансирани с европейски средства.

"Пари на Европа й трябват, а няма от къде да се взимат. Затова ще се режат лоши проекти. Всеки отговаря пред всички. Всеки ден си следете проектите. Една-две общини да направят беля, тя ще се отрази на всички", предупреди още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

298

Гацо Бацо

преди 8 години

От утре всички с Ферарита на протести.Кви са тия Поршета ?

297

Лукойл

преди 8 години

1.238 милиарда лева за приходите от акциз за произведеното гориво в България, докато 380 милиона лева е платеният акциз за внесеното. Проста сметка показва, че при данъците съотношението не е като при пазара 60 на 40, казва Златев.

296

промяна продължение

преди 8 години

До тук добре който кара по нашите пътища и зарежда от нашите бензиностанции ще плаща този данък. Но големия въпрос е как Б.Б ще бръкне в джоба на В. Златев и другите мошенници за да си вземе процента за данъка от продадения бензин. Е НЕМА КАК ДА СТАНЕ . За това е по добре да дере хорицата, че е по лесно и щото ги е страх да не ги глобят и за глобата ще трябва да си продадат колата. Магистрала Хемус от 15 г. е винаги в ремонт или има табели с ограничение по-малко от 90км/ч. на някои места.

fallback