Снимка: Администрация на президента

Външният министър Даниел Митов обясни защо вселенският патриарх Вертоломей получи най- високото държавно отличие орден "Стара планина" - първа степен, но беше категоричен, че духовникът е поискал неща, които не са от неговата компетенция, защото са решени от България и Гърция преди години.

Преди 10 дни президентът Росен Плевнелиев връчи най-високото държавно отличие на Вартоломей по предложение на външно министерство.

Още по темата

Патриарх Вартоломей пък поиска нашата страна да върне църковни реликви, донесени у нас по време на войни от храмове и манастири в Северна Гърция, което предизвика гневна реакция у нас.

Според лидера на БСП Михаил Миков пък орденът му е присъден в нарушение на закона, защото няма нито решение на НС, нито на МС, каквото е изискването по закон.

"За българските граждани човекът, на който беше връчен този орден, е недостоен и те го заявиха мощно тук при посещението му. Какви са изключително големите заслуги на титулувалия се за вселенски патриарх Вертоломей, които да ви дадат основание да поискате такава процедура", попита соцлидерът.

Даниел Митов разясни, че първоначалното предложение да бъде връчен орденът на патриарх Вертоломей е направено от председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров до Министерския съвет през август тази година.

Оттам писмото е пратено до министъра на културата, който пък го е препратил по компетентност до външно министерство, защото предложения за награждаване на чужди граждани се правят от външния министър.

Сред мотивите духовникът да получи най-високото държавно отличие е активната му позиция за насърчаване на религиозния диалог, неговата ангажираност с актуалните проблеми пред човечеството, персоналната му отдаденост на научната дейност, силната му ангажираност в опазването на околната среда, която му е спечелила прозвището "зеления патриарх".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase