Снимка: БТА

Повече от ясно е, че не беше мястото и начинът, по който Вселенският патриарх Вартоломей отправи искането България да върне църковни реликви, обяви президентът Росен Плевнелиев в първия си коментар на скандала, който възникна при връчването от негова страна на орден "Стара планина" на Вселенскя патриарх.

Още по темата

"Тези въпроси се решават по пътя на дипломацията и в рамките на двустранните отношение на България Гърция", категоричен бе държавният глава, след като присъства на церемонията по полагане на клетва на новите конституционни съдии.

Плевнелиев припомни, че тези претенции са отдавна известни на поколения български политици и дипломати и по думите му този въпрос отдавна е решен.

"Няма как да очакваме какво ще каже или изрази като претенция в речта си Вселенският патрирах. Определено бяхме изненадани. Той получава това отличие във връзка с негови действия и подкрепа за БПЦ в миналото", посочи президентът в коментар за мотивите за наградата на Вселенския патриарх.

Президентът посочи, че у нас държавният глава няма самостоятелни права да отправя предложение и да взема решение за награждаване с орден "Стара Планина". Това е колективно действие, в конкретни случай предложението идва от МВнР и със съдействието на БАН.

"Имаше идеи част от тези реликви да бъдат заменени за костите на Цар Самуил. Иска ми се усилията на българската държавност да продължат така, че костите му да бъдат погребани по най-достойния държавен начин в България", отчете президентът, цитиран от БТА.

Росен Плевнелиев насърчи продължаването на дипломатическите преговори за връщането на тленните останки на цар Самуил в България и той да бъде погребан с държавни почести.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase