Снимка: Bulgaria ON AIR

Парламентът даде разрешение за задържане на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Това реши парламентът с 124 гласа "за". 19 бяха "против", 15 се въздържаха. Депутатите казаха "Да" и за ареста на Чуколов.

Преди гласуването лидерът на "Атака" Волен Сидеров изрази надежда, че колегите му в парламента ще гласуват с разум. Националистът обясни, че той и колегата му Чуколов не се крият от правосъдието.

Още по темата

Сидеров поднесе и извинение на депутатите Димитър Главчев, Десислава Атанасова и другите от комисията за имунитета му, които бяха подложени на телефонен тормоз миналата седмица. Националистът обясни, че поднася извинения, макар да няма пряка връзка с хората, отправяли заплахите.

"Театърът от НАТФИЗ се пренася тук", коментира по време на дебатите лидерът на БСП Михаил Миков. Според него националистите можело да бъдат арестувани по всяко време.  

"Сидеров бе задържан, всички знаете. Въпросът е защо тогава не е бил уведомен председателят на НС. Няма никаква пречка всеки депутат да бъде задържан, когато е в заварено престъпление, и да бъде уведомен председателя", каза още бившият МВР-шеф, сега лидер на Столетницата.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че депутатите му ще подкрепят ареста на депутатите от "Атака". 

"Трябва да даем знак на обществото за равенство пред закона. Ако впоследствие се окаже, че мярката е неправилна, Сидеров ще бъде поредният, осъдил България в Страсбург", каза реформаторът. Той припомни, че според НК хулиганството е тежко престъпление, а още по-тежко е, ако е извършено от публична личност.

Искането за арест на Сидеров и Чуколов бе внесено в парламента от главния прокурор Сотир Цацаров след нахлуването на националистите в НАТФИЗ в края на изборния ден на 25 октомври. Тогава депутатите от "Атака" бяха изведени принудително от сградата, а Сидеров получи юмрук в лицето. 

Миналата седмица лидерът на "Атака" обясни, че с колегите си търсили в театралната академия актьор, който няколко дни по-рано ги е нападнал. Преди дни националистите дори показаха видео с нападението, а набеденият актьор Анатоли Лазаров определи клипа като монтаж. 

В началото на днешното заседание Сидеров и Чуколов се отказаха сами от имунитетите си по случая за скандала пред НАТФИЗ. Искането за падането им беше внесено от главния прокурор заедно с това за задържане. 

Миналата седмица двамата депутати останаха без имунитет и заради проверката им на клекшопа на ул. "Раковска" в началото на октомври. Сидеров и Чуколов вече са с повдигнато обвинение по казуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase