Снимка: архив Булфото
fallback

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че бюджетът, отпуснат от финансовия министър за догодина, е с 316 млн. лв. по-малко от поискания от МВР минимум.

"Със законопроекта за държавен бюджет за 2016 година, предвидените разходи за МВР са 1,127 млрд. лева, в това число 999 млн. лева за персонал, 120 млн. лева за издръжка и 15 млн. лева за капиталови разходи. Това са 316 млн. лева по-малко от заявените оптимални минимални потребности от структурите на МВР", каза Бъчварова по време на днешното заседание на вътрешната комисия в парламента.

Тя прие проекта за бюджет, предложен от Горанов. Пред депутатите вътрешният министър обясни, че заради липсата на пари тази година наполовина е бил намален броят на командированите полицаи за охрана на границата ни.

"Изключително наложително е осигуряването на нова техника за полицейските структури, а именно компютри и минимум 1500 броя полицейски автомобили за подмяна на старите", каза още Бъчварова. Тя припомни, че за последно коли в МВР са купувани през 2008 година.

"Разходите за издръжки и други разходи са намалени със 7 млн. лева, а за капиталови с 1 млн. лева. По този начин не може да бъде финансово осигурено изпълнението на основните дейности, осъществявани от структурите на министерството", каза Бъчварова.

Тя обясни, че стойността на непредоставеното вещево имущество на униформените служители от  2011 до 2014 година е за 21 млн. лева. От думите й стана ясно и че няма да има пари за летните униформи на полицаите.

Бюджетът на МВР бе приет на първо четене с текста, предложен от финансовия министър за орязване на привилегиите на полицаите. Бъчварова обаче беше категорична, че той ще падне между първо и второ четене, когато е единствената законова възможност.

Заседанието на вътрешната комисия започна със скандал заради отсъствието на Владислав Горанов от нея. Липсата беше разкритикувана от РБ, ПФ, БСП и АБВ. Шефът на комисията Атанас Атанасов предложи отлагане на приемането на бюджета, но искането беше отхвърлено. В знак на протест БСП и ПФ напуснаха заседанието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Дери Кожев

преди 8 години

М,дааааа,работата отива към вдигане и то драстично ,на данъците ,пак ще смучат кръвчица от народа ,зер то остана ли и кръвчица вече ,тия магистрали ще ни излезнат през устата ,пък 60 и косур хиляди полицаи още повече , абе що не направят до всеки редови българин да стои по едно ченге ,може и тогава да спре престъпността

26

Асеновец

преди 8 години

И народът иска от Горанов и от Бъчварова- ОСТАВКА

25

bg

преди 8 години

Да вземат и да си орежат супсидиите и заплатите тъпите политици ,а не да посягат на трохите на хората.***.....НЕ ГИ Е СРАМ .НЕ СЕ ЛИ ЗАДАВАХА

fallback