Снимка: Булфото

Ще искаме касиране на изборите за кмет в Пловдив, за да отпаднат съмненията, че има фалшификации, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в сутрешния блок на БНТ. По думите му нарушенията там са изключително много.

На балотажа в Пловдив битката беше между кандидата на ГЕРБ Иван Тотев, който спечели кметското място, и кандидата на ВМРО - Слачво Атанасов. РАзликата между двамата обаче беше минимална - в стотни от процента.

Още по темата

Каракачанов е убеден, че повторното преброяване на гласовете на балотажа може да покаже друг резултат. Той каза, че при повторно броене само на един протокол разликата между двамата конкуренти се е стопила със 100 гласа.

Лидерът на ВМРО посочи, че Иван Тотев печели с 1400 гласа, което прави 0,2% разлика, затова всеки глас може да промени съотношението. Той посочи, че нарушенията са започнали още от април, когато с адресна регистрация са се сдобили около 1000 общински служители от чистотата и други такива служби и никой от властите не е реагирал на сигналите.

Каракачанов обясни и как се е получило така, че на втория тур недействителните бюлетини били повече, отколкото на първия тур. Попълването на две бюлетини една под друга, което правело втората бюлетина недействителна, тъй като маркирането на първата се отбелязвало върху нея. В друга секция пък от ВМРО открили 30 скъсани и попълнени бюлетини, готови за пускане в урните.

Каракачанов смята, че повторното преброяване няма да отнеме повече от половин ден, но за сметка на това ще отпаднат съмненията за фалшификации. И допълни, че този спор с ГЕРБ няма да влоши отношенията им като партньорски политически сили в управлението, особено ако ГЕРБ изпълнява програмата си.

Като цяло обаче той смята, че ВМРО е постигнало добри резултати на изборите. Резултатите ни растат и предимно млади, интелигентни хора, с по-добро образование гласуват за нас, обясни политикът.

Лидерът на ВМРО коментира и купуването на гласове по време на избори.

"От избори на избори нещата с купуването на гласове стават все по-драстични. Продават си гласовете не само циганите, продават си гласовете и много българи", поясни той.

"Колкото и да говорим за мерки срещу купуването на гласове, ако нормалните български граждани не си продават гласа, този процес няма да съществува", подчерта Каракачанов.

По думите му това са изборите с най-ниска избирателна активност за последните 25 години. Това показва, че хората не вярват на политическите партии и на политиците. Колкото повече намаляват гласоподавателите, толкова повече купеният глас има своето значение и влияние, вече не става въпрос за малки населени места, а за областни центрове, поясни той.

Сопред него страната ни се е запътила към дъното.

"България е с най-високата смъртност, с най-ниската раждаемост, с най-ниските доходи, с най-лошото здравеопазване, с най-високата емиграция на хора. И в същото време гледаш в изборната нощ едни хора, които се хвалят щастливи и доволни какво са спечелили. Какво сте спечелили, като всъщност на практика народът губи и живее все по-зле", попита той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase