Снимка: Булфото, архив
fallback

Министърът на отбраната Николай Ненчев и полският му колега Томаш Шемоняк ще подпишат договора за модернизация на самолетите ни МиГ-29.

Oще по темата

Срещу 6 милиона и 138 хиляди евро полските Военно-авиационни заводи ще ремонтират шест български двигателя, съобщи БНТ.

Така в края на август или началото на септември 2016-а България ще прибави към авиацията си още три изправни машини. Договорът между България и Полша е за срок от 10 месеца.

Поляците се ангажират да модернизират напълно четири български двигателя до 6 месеца след доставката им. Още два двигателя ще са готови четири месеца след това.

Част от модернизацията ще се извърши във Военно-авиационния завод край Варшава.

Ненчев, който вече е във Варшава коментира, че във военният завод там са извършени ремонти на 170 двигателя без нито един инцидент.

Сделката с поляците спестява на страната ни 24 милиона лева и допълнителни близо 3% мито, което няма да платим, както и 20% ДДС. Разходите по транспорт на двигателите са за полската страна.

За да не чакаме, докато станат готови първите двигатели, поляците ще ни заемат два свои двигателя за 200 летателни часа - 20 дни след подписването на договора, посочи Ненчев.

След модернизацията те ще ползват два наши за същия брой часове.

Според Николай Ненчев реакцията на Русия в случая е прекалено емоционална.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 8 години

За 12 мил. Ще купя 20 струга 20 фрези и ще отворя работа за 500 човека... за производство на лагери, машинни елементи.... Ех, жалко за Бг.....

44

Аз

преди 8 години

Прочетете малко за вътреобщностната търговия и за сделките извън общността и тогава коментирайте...Аз лично вярвам повече на поляците, отколкото на руснаците...Иначе е крайно време да се купят нови изтребители, колкото и да ремонтираме МИГ-овете и те си имат ресурс, който изтича...

43

Джедай Мастър

преди 8 години

Защо няма да платим 20% ДДС питам? И как така спестяваме 3% мито? Ремонтът на двигателите е услуга. Не съм чувал за услуга да се дължи мито, тъй като тя не може да е предмет на внос. Хибридният *** пак нещо лъготи.

fallback