Николай Ненчев. Снимка: архив, БТА

Правителството даде мандат на министъра на отбраната за подписване на междуправителствено споразумение с Полша за ремонт на МиГ-29, съобщиха от МО.

Още по темата

На закрито заседание на Министерския съвет днес Николай Ненчев е внесъл за разглеждане и одобрение проект на споразумението. Полша е единствената държава, която притежава способности да поддържа и ремонтира самолети МиГ-29 в рамките на ЕС и НАТО, показало предварително проучване на МО. 

Предложеното споразумение има за цел да осигури летателната годност на самолети МиГ-29, като предвижда договорености за ремонт на 6 двигателя, както и временно ползване на 2 полски двигателя за период от 2 години.
 
Договорената цена за ремонта е 1 023 000 евро на двигател, като транспортните разходи са за сметка на полската страна. Първите два полски двигателя ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане на споразумението.

В документа се уточняват и детайли - начина за решаване на спорове между двете страни и гаранцията за качество на ремонта, зад който застава полската държава.  

След като министър Николай Ненчев подпише споразумението, то ще бъде внесено от МС за ратификация в Народното събрание.

Подготовката за сключването на споразумението с Полша за ремонт на МиГ-29 започна през февруари 2015 г. след посещението на българска делегация, водена от министър Ненчев.

Преди дни той отрече опасенията на БСП, че Полша няма лиценз за ремонт на нашите самолети и увери, че няма никаква опасност да се стигне до съдебна сага, каквато предвиди социалистът Атанас Мерджанов.

Министърът се надява и на нов изтребител за авиацията ни, макар от думи на финансовия министър Владислав Горанов да стана ясно, че пари за това няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase