Снимка: Facebook, Днес премиерът се срещна с Доналд Туск във Варна
fallback

Не се планира изграждане на нови бежански центрове в България, написа премиерът Бойко Борисов на страницата си във Facebook преди минути.

"Много ясно и твърдо и на последния Европейски съвет, и днес в разговорите с Доналд Туск заявих, че подкрепяме и държим да се направи свободна зона за сигурност на територията на Сирия, защото е хубаво тези хора да бъдат близо до родните си места. Надявам се, този конфликт да завърши по-бързо и хората да се върнат там, откъдето са дошли. Всичко останало е много рисково и голям проблем за държавите от ЕС, в това число и България", написа още премиерът.

Oще по темата

Борисов благодари от свое име и от името на Туск на всички полицаи, граничари и военни, "които в момента са в полята и горите и осъществяват охраната на Шенгенското пространство и на външната граница на ЕС".

"България е много по-добра Шенгенска граница от половината държави в Европа", изтъкна премиерът.

"България е готова да бъде част от Шенгенското пространство", каза и председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата в "Евксиноград" край Варна.

По думите му страната ни за сега се справя добре със ситуацията на границите си и е най-добрият пример за останалите държави-членки на ЕС.

"Ние разбираме колко много ресурси използвате, за да ги защитите и за мен това е ясно доказателство, че сте готови да бъдете част от Шенгенското пространство", посочи Туск, цитиран от БТА.

Той изрази личната си подкрепа към страната ни за приемането й в Шенген, но припомни, че за подобна стъпка трябва съгласието на всички страни-членки на ЕС.

Туск уточни, че Европейският съвет ще заседава отново следващата седмица, за да се види какво е направено до момента и да се набележат насоки за работа, което ще включва и засилване на сътрудничеството с Турция. В този контекст Туск окачестви като положителен сигнал предложението за създаване на национално правителство на единството в Либия.

"Аз насърчавам всички страни и партии да не пропускат този шанс, защото Либия разполага с прекалено малки възможности за постигане на траен мир", посочи европолитикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

ааа

преди 8 години

Ари Боко, време е да си одиш. Омръзнал си както ти, така и деградиралата ти партийка ГЕРБ - Граждани за Етиопско Развитие на България.

75

боц

преди 8 години

Бай ти *** Борисов и лелка Кунева са толкова плиткоумни (или се правят на такива), че не могат да разберат, че не ни приемат в Шенген не заради граниниците, а защото цялата ни държава е инкубатор на престъпници.Цялата държавна машина, от Президентство, Министерства, Съдебна система, Кметства, всичко е пропито от корупция и работи за защита на престъпниците.Генерира престъпници!Е, как да пуснеш държавно-защитени престъпници да минават свободно границите???!!!

74

боц

преди 8 години

Боже пази България!Боже отърви ни от Боооооо9о.......сов!!!

fallback