Снимка: Булфото, ахрив

Решението за приемането на България и Румъния в Шенген отново ще се отложи и няма да се обсъжда тази седмица от вътрешните министри на ЕС, потвърдиха пред БНР европейски източници.

Правителството ни многократно изразяваше надежда, че на редовното заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8 и 9 октомври ще се гласува решение за частично присъединяване към европейската зона без вътрешни граници. В дневния ред обаче са залегнали проблемите с бежанците и граничния контрол.

"Разширяването на Шенгенската зона не е била включено като точка в дневния ред на министрите на вътрешните работи", потвърдиха за представители от Люксембургското ротационно председателство на Съвета.

Сред мотивите са натоварената програма с мерки за охрана на външните граници и справяне с кризата с бежанците, които ще се дискутират в Люксембург в четвъртък и петък.

Още по темата

Очакванията на българското правителство бяха за политическо решение през октомври за поетапно отпадане на въздушните граници на Шенген за българската страна.

Германия се противопоставя категорично в момента да бъдат давани дати за падане на границите с България и Румъния, разказа в понеделник вицепремиерът Меглена Кунева. Тя не обясни дали възраженията на Берлин са свързани с бежанската криза в Европа, или са заради борбата с корупцията у нас, която бе изтъквана като причина за предишните отлагания на членството ни в Шенген.

В момента обаче били отпаднали традиционните противници на приемането ни в зоната без граничен контрол като Франция, Холандия и скандинавските държави.

"От наша страна договорът е изпълнен, там е записано, че когато имаме техническа готовност, влизаме в Шенген. Очаквам партньорите да направят решителна стъпка. За съжаление обаче, общественото мнение е част от решаването на това уравнение, а в момент, когато се изграждат стени и се включва предпазна клауза за Шенген, няма добра атмосфера за водене на преговори", заяви вицепремиерът.

Кунева ще помоли премиера Бойко Борисов да постави остро въпроса с присъединяването ни към Шенген на Европейския съвет на 15 октомври, разказа още тя.

Премиерът на Румъния заяви вчера пред парламента в Букурещ, че той също е поискал отлагането. По-късно, цитиран от румънската телевизия, Виктор Понта призова да не се хранят илюзии и дори прогнозира, че Шенгенското членство ще се отлага и през 2016 година, което означава, че самото падане на границите пък няма да стане преди 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase