Снимка: БТА, архив
fallback

И военният министър Николай Ненчев призна, че се страхува, че с бежанците влизат и опасни хора, свързани с терористични групировки. Въпреки това той увери, че контролът по границата е добър.

Oще по темата

"4 екипа от военното разузнаване има по границата, където преминават бежанците. Важно е те да бъдат разпознати, защото те идват от Сирия, Афганистан, Ирак и други страни. Наредил съм да се издирят всички пенсионирани арабисти, за да окажат помощ, ако се наложи", коментира Николай Ненчев пред Нова телевизия.

В момента на различни места по границите ни има общо 111 военослужещи, но броят им може да бъде увеличен само за няколко часа.

"Имаме готовност да реагираме във всеки един момент. Ако имаме струпване на хора в определен момент и те не могат да бъдат спрени, това означава, че се извършва натиск и ние ще се включим", увери военният министър.

По думите му възможността на България да се справи с бежанската криза е по-добрата организация - междудържавна, международна и дипломатическа.

Според него обаче на този етап е относително "измамно" спокойно на границата ни с Турция и от седем-осем месеца се работи по възможността за голям брой бежанци, които да нахлуят у нас от южната ни съседка.

"В Турция има около 2,5 млн. души. Трябва да търсим постоянно сътрудничество от турската страна. Ако турската страна не беше взела мерки, щяхме да изпаднем в голямо затруднение", коментира той. 

Относно изтребителите ни МиГ-29 Николай Ненчев обясни, че 7 или 10 от тях се нуждаят от ремонт.

"РСК-Миг обаче отказаха да намалят цената за ремонта. България направи запитване към Полша и оттам направиха добра оферта - 600 000 лева на двигател, което е около 24 млн. лв. и по-кратки срокове за изпълнението на поръчката", добави той.

Нанчев прогнозира, че ЕС в скоро време може също да направи санкция.

"Има риск да изпратят 10 или 14 двигателя на ремонт в Русия и да не си ги получим повече заради санкциите от ЕС и обтегнатите обстоятелства между ЕС и Русия", заяви военният министър.

"Ако бяхме ремонтирали 10 самолета според офертата от март, щяхме да дадем 20 млн. лв повече. Сега цената на руската фирма е малко по-висока от тази на полската, но цената ще бъде около 20% по-ниска, защото няма да платим ДДС. За мен винаги е било ясно, че това не е реалната цена", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Ред арми

преди 8 години

Май дебне да не падне перуката на Ненчев?

14

Анонимен

преди 8 години

NIKAKVI MIGOVE--PARITE ZA BEDNITE I SOZIALNI POMOSHTI.

13

Спартак

преди 8 години

Тоя ако е министър, аз значи съм бог!

fallback