Снимка: архив Булфото

България не може да приеме повече от 1000 бежанци, обяви лидерът на АБВ Георги Първанов. Според него това е честната позиция спрямо мигрантите, защото ще трябва да ги настаним, храним, да се грижим за тях и да ги лекуваме.

Още по темата

"България сама трябва да определи квотата си за бежанци. Експертен съвет е редно да реши колко души трябва да приеме страната ни", смята още бившият президент.

Според Първанов Европейският съюз също няма ясна представа за решаването на проблема с мигрантите. "Европа изпусна момента да хване генезиса на този процес. Това, което сега се случва, бе заложено в големите военни конфликти в Ирак, Либия, Египет и тази опасност трябваше да се прогнозира", каза лидерът на партията.

Първанов смята, че е било нужно да се инвестира на място в мира и спокойствието на тези народи, а не сега да се търси начини за квотно разпределение. Според него бежанската криза е показала, че в Европа няма лидери, каквито е имала до неотдавна.

Първанов писа "Слаб 2"“ на българската дипломация и отново настоя да бъде свикан консултативен съвет при президента, който да анализира ситуацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase