Снимка: Архив БТА
fallback

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че учителските заплати ще се повишат от първи януари догодина. Системата на образованието ще получи и обещаните допълнително 20 милиона до края на 2015 година. Горанов обяви и че почти със сигурност пенсионерите ще получат коледни добавки.

Oще по темата

"Със сигурност обещаните 20 милиона за системата на образованието ще бъдат дадени. Те ще стигнат до учителите като възнаграждения, а от 1 януари със сигурност ще има увеличение на учителските заплати. Това решение ще бъде материализирано с годишния закон за бюджета, където сме предвидили значителен ръст на разходите за средно образование", каза министърът.

Горанов отново обясни, че най-вероятно ще има и коледни добавки за пенсионерите. Правителството правело усилие да отпусне толкова, колкото и миналата година. 

Финансовият министър обясни, че има преки и косвени ефекти от бежанската криза върху бюджета заради постоянното ангажиране на хиляди служители от системата на МВР - Гранична полиция, жандармерия, включването и на армията.  

Горанов уточни, че става дума за средства за горива, техника, командировъчни на служители на МВР и МО, хотелско настаняване на командированите от вътрешността на страната по границата. 

Преди дни на срещата на европейските лидери в Брюксел за бежанците, премиерът Бойко Борисов обяви, че справянето с бежанската криза е натоварило бюджета ни с 200-300 млн. лева отгоре.   

"Тези разходи не могат да бъдат ясно идентифицирани като пряко свързани с бежанците, защото са част от изпълнението на бюджетите на съответните ведомства, но по косвени оценки можем да стигнем до числото, коментирано от премиера. То ще дойде като напрежение върху бюджетите ма МВР и МО, на Агенцята за бежанците. Имаше деблокиране и на ресурси от държавния резерв, свързано с бежанската криза", допълни Горанов. 

Според него обаче прогнозите на премиера ще се окажат твърде оптимистични, защото не се вижда краткосрочно решаване на проблема.  

"И в следващите бюджети ще има натиск от този голям хуманитарен проблем", каза той.

Министърът обясни и че е рано да се каже с какъв бюджетен дефицит ще завършим годинаната.

"Много зависим от управлението на европейските средства и от начина, по който ще завършат общините. Знаете, че много голяма част от ресурсите, отчетени в предходни години, трябва да бъдат усвоени до края на тази година. Вероятно това ще окаже негативно влияние върху салдото на консолидираната фискална програма, което няма да може да бъде изцяло покрито от по-доброто изпълнение на приходите", обясни Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 8 години

Правителството вместо да "прави усилие" да отпусне на пенсионерите толкова, колкото миналата година, да си беше спестило бутафорния референдум и да им беше раздало парите! А ако иска да прави някакви усилия, нека бъдат в посока увеличаване на минималната пенсия и минималната заплата! *ия е да ни държат под жизнения минимум!

50

рес еоод

преди 8 години

този ако го стигнат всички клетви на учителите ще е първа група инвалид

49

завистлив

преди 8 години

Ивъъъ, сега пенсионерите такъв охолен живот ги чака .. Направо са за завиждане! Сега с тия пари като почнат-екскурзии, почивки, кебапчета, кюфтета, баклави, локуми, вносна бира, уиски...абе направи ще го ударят на живот! Ей, бива наглост,ама..може ли такава простотия и гавра с тези хора,дето си дадоха живота за страната ни,нашите родители, нашите! НАШИТЕ,а не европейските родители! Не ви ли е срам бе,***!

fallback