Българското школо има нужда от повече мъже учители, смятат експертите. Снимка: Булфото

Повече мъже-учители ще направят професията и заплащането по-атрактивни и за двата пола, смятат от Фондация "Български център за джендър изследвания" в анализ пред БТА.

Според специалистите това твърдение се базира на опита на други страни с навлизането на повече мъже в професиите, сегрегирани на база пол в полза на жените.

Финансови стимули, възможности за изкачване в йерархията и по-голяма свобода в методите на преподаване в средното образование ще преодолеят сегрегацията по признак пол в учителската професия, смятат от НПО.

Изпълнителният директор на БЦДИ Геновева Тишева отбеляза, че у нас все още с 30% са по-високи заплатите на мъжете в сравнение с тези на жените, което в перспектива ще доведе и до разлика от 30-40 на сто в размера на пенсиите между двата пола.

По думите на Тишева проблемите на равнопоставеността на половете трябва да бъдат уредени в модерен, ефективен закон, който трябва да се приеме едва след обществен дебат по темата. От Българския център за джендър изследвания настояват в бъдещия закон да има регулации в отделни области, в които все още няма равнопоставеност.

Необходимо е с него да се решат въпросите за равното заплащане, за социалното осигуряване, за равнопоставеността в позициите при вземане на решения, за съчетаването на личния с трудовия живот, със защитата на някои уязвими групи жени, подложени на множествена дискриминация, както и с насилието на база пол.

За неравнопоставеност в конкурсите за работа има подадени сигнали. Оплаквания например има в туризма и услугите, че се предпочитат повече жени. Но в много от тези случаи има дискриминация на основание възраст и според това как изглеждаш. Майките с деца или тези, които смятат да бъдат майки, са също неравнопоставени на пазара на труда и се смятат за по-ненадеждни служители, коментира Тишева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase