Снимка: Facebook

Шофирането в насрещното движение ще се наказва вече специално, а и със солени санкции.

Това предвиждат промени, внесени в Закона за движение по пътищата от депутати от Реформаторския блок.

Още по темата

Настимир Ананиев и Антони Тренев предлагат шофьорите, управляващи автомобилите си в скоростните ленти в насрещното движение по автомагистрали и скоростните пътища, да остават без книжки за шест месеца. Те ще бъдат глобявани и с 3000 лева за това нарушение.

Измененията идват след серия инциденти, най-вече по магистралите, при които бяха засечени автомобили, движещи си с над 100 км в насрещното движение.

През последните седмици любителски клипове показаха бум на шофиране в насрещното. Някои от кадрите бяха от магистрала "Тракия", а други – от центъра на София. Преди дни автобус от градския транспорт навлезе в насрещното на кръговото около Руски паметник в столицата и предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи.

Сега, в мотивите си за по-строгите санкции, Реформаторите пишат, че наказанията за шофиране в насрещното сега са между 20 и 150 лева.

"Санкцията не отговаря на степента на опасност, която се създава", смятат Ананиев и Тренев. Според тях подобно шофиране би довело до тежки последици и смърт на пътя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase