Тодор Танев. Снимка: архив, БТА
fallback

Министерството на образованието прави всичко възможно учителската професия да стане по-атрактивна, увери просветният министър Тодор Танев в студиото на БНТ.

Министърът е категоричен, че увеличение на учителските заплати ще има и до края на тази, и през следващата година.

Oще по темата
"Направено е всичко възможно за това покачване на заплатите на всички учители и това покачване ще се случи. Това нещо ще се случи, след като се преизчислят заплатите по рангове и учителски труд. Вероятно това ще стане следващия месец по някое време. Трябва да благодарим на правителството и на г-н Борисов, защото разбра и даде зелена улица. Ще се борим за бюджет и за следващата година", каза още той.

Ще настояваме за над 100 млн. лева, защото ние на българските учени също сме токова задължени, колкото на българските учители, но започваме от учителите, защото без учителите, без училището всички други степени на науката и образованието нямат никакво значение, коментира министърът.

По думите на Танев новият закон дава възможност на преподавателите да избират различни форми, така че часовете им да бъдат интересни. Ще се наблегне на интерактивността, работи се по програмата “таблет за всяко дете”, разясни той. 

За да са достатъчно парите за увеличение на учителските заплати в бюджета за образование за 2016 г. трябва да има още поне 80 млн.лв., каза Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” пред "Фокус".

Във връзка с допълнителното финансиране в сектора на образованието, Петров обясни, че става дума за около 50 млн. лв., които ще бъдат насочени към системата.

"20 млн. лв. ще бъдат за увеличение на учителските заплати. 30 млн. лв., по наша първа информация, ще бъдат насочени към спасението на целодневното обучение. Както знаем, то беше по един европейски проект и сега всъщност трябва да се финансира със средства на Министерството на образованието от държавния бюджет. Това е нещо, което очакваме да се случи”, посочи Петров.

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 8 години

Ще вдигнат заплатите със 7-8 %(60лв) , догодина пак така и ще кажат: "Ее, два пъти ви вдигаме заплатите, стига толкова, че много големи станаха, а и пари няма". А реално заплащането ще достигне 500-550 лв. чисти... в момента се прави нещо показно, а не реално да се поправят грешки в системата.Ако искате ефект - премахнете бумащината, увеличете заплатите и сложете проектор и компютър във всяка стая, за да визуализираме на децата уроците. Това действа изпитано и доказано!

14

ognyanz

преди 8 години

Като знаковата реплика от филма: Татко ще ми купи колело, ама друг път.

13

Анонимен

преди 8 години

Абе онези 16 милиарда къде отидоха???? Какво са някакви 100-200 000 за увеличение на заплатите? Много крадат тези!

fallback