Снимка: БТА

Депутатите одобриха създаването на Националната здравна карта с окончателно гласуване на текстове от Закона за лечебните заведения. По картата ще се определя необходимостта от лечебни заведения за всеки район в страната.

На критиките на опозицията срещу картата, здравният министър Петър Москов отсече, че така ще се спре възможността да има раправа с политически неудобни лица.

Още по темата
"Ако болницата не е място, което да отговаря за болните, а е място за назначения на политически партии, срещу това трябва да се изправим. Сериозна част от тези болници са скрити механизми за облагодетелстване на партии и на техни деятели“, упрекна Москов.

Спорен беше текстът, че в областите, в които броят на леглата за болнично лечение надвишава конкретните потребности от брой легла по видове, определени от Националната здравна карта, НЗОК ще сключва договори с лечебни заведения за болнична помощ или техни обединения, избрани по критерий и ред, определени с Наредба на министъра на здравеопазването. В крайна сметка той беше подкрепен от мнозинството.

Чрез Националната здравна карта ще се определят и планират потребностите на населението, достъпа на извънболнична и болнична медицинска помощ на териториален принцип. Тя ще се изготвя въз основа на областни здравни карти, за които министърът на здравеопазването ще назначава комисия.

Народните представители оставиха изискването директорите на Диагностично-консултативните центрове да са специализирали в здравната сфера, като по предложение на ГЕРБ отпадна условието за специалност по медицинска информатика, заедно с тази по здравен мениджмънт.

В закона е записано и формирането на комплексни мултидисциплинарни центрове на деца с увреждания и хронични заболявания и за хора с редки болести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase