Снимка: БТА
fallback

Взимането на властта от комунистите на 9 септември 1944 година стана повод за поредния сблъсък в парламента. БСП и Реформаторите излязоха с декларации за възхвала и порицание на спорните събития преди 71 години.

Соцдепутатът Янаки Стоилов обяви, че 9 септември 1944 година е символ на приноса на българската съпротива срещу фашизма. "На поредния девети септември е хубаво да си припомним какво загуби мнозинството български граждани откакто започна идейното заклеймяване на социалната практика на социализма. Хората трябваше да забравят, че всеки може да има дом, гарантирано здравеопазване, всеобщо образование...", каза соцдепутатът.

Той обясни, че в десетилетията след 9 септември България достига до групата на първите 30 държави в света според индекса на човешкото развитие и икономическия си капацитет.

"Днес се утешаваме, че сме в ЕС, макар и на последно място. Все повече от развиващите се страни, на които сме помагали, ни задминават.", констатира Стоилов.

Той допълни, че страната ни е начело на други класации - по ръст на безработицата, на милионерите, на неграмотните, не емигрантите, болниците и университетите.

Според Янаки Стоилов 9 септември е сложил началото на революционни преобразявания в българското общество. "Днес светът, Европа и България имат възможност да извършват радикални промени", каза още социалистът и призова българите да искат от политиците си да участват в тях, защото те ще доведат до солидарност, справедливост и развитие.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък нарече 9 септември 1944 година ''мрачна историческа дата''.

"Днес ние свеждаме глава и се прекланяме пред паметта на жертвите и пострадалите не само от деветосептемврийския преврат, но и от репресиите след него, отнели живота на хиляди представители на левите", каза той. Кънев нарече това политическо насилие и диктатура.

Лидерът на ДСБ нарече преврата на 9 септември смяна на един уродлив режим с друг. Кънев констатира и че по време на комунизма страната ни е била откъсната от нормалните европейски демократични ценности.

"Няма да забравим как в първите дни след девети септември комунистическата партия започна саморазправа с интелигенцията и опонентите си, няма да забравим и как по време на последните си издихания се обърна към националсоциализма", каза още лидерът на ДСБ. Той обеща, че със съмишлениците си няма да престанат да разказват на младите хора в страната за ужаса на комунизма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

97

станислав

преди 8 години

До очевидеце че кой ти казва че всички партизани са били комунисти,и само да вметна на 9.09.1944 властта се взема от силите на ОФ в което освен комунисти влизат и земеделци,и членове на звено,а за отряд Чавдар ако се поинтересуваш от края на 1943 е бойна бригада със 3 дружини от по 120 души ,като към лятото на 1944 наистина се увеличава до около 500 души.Има приблизително 70/80 загинали като 50 процента са под 25 год,възраст....

96

ФАКТИ

преди 8 години

В голям град- вместо голям завод, в който се произвеждаше електроника- ДОРИ И CD УСТРОЙСТВА, работеха преди 1989 година около 8000-10000 /осем- десет хиляди/ сега са останали общо около не повече от 1000 работници и служители. Това е само един пример. Къде са отишли останалите без работа, всички ли работят отново в производството. То май станахме с икономика на услугите. Е как може да просъществуваме като държава, след като 25 години сечем дървото от което берем плодове?

95

очевидец

преди 8 години

Следвах през 80-те години и тогава още в първи курс се учеше история на БКП. Имаше официален учебник издаден от иститута по история на БКП.И в него пише,че на 9-ти септември 1944-та година БКП е имала 25944 членове.Така,че 18000 партизани няма от къде да са се взели.В същият учебник се признава,че отрядът "Чавдар" е наброявал 437 партизани.Всичко което цитирах е от този учебник.Това са официални данни отпреди 30 години.

fallback