Снимка: БТА
fallback

С приоритет ще бъдат приемани бежанците, прокудени от война, но няма как това да се случва с икономическите мигранти. Това подчерта социалният министър Ивайло Калфин след заседание при премиера Бойко Борисов по проблема.

В своя позиция кабинетът се обяви за справедливо разпределение на бежанците в европейските страни и ще настоява за законодателни промени в ЕС и у нас, които да синхронизират политиката на 28-те по темата. „Не можем да продължаваме в ЕС с 28 различни политики по отношение на миграцията и на бежанците“, подчерта вицепремиерът Меглена Кунева.

Oще по темата
Външният министър Даниел Митов акцентира на трафика на хора, който по думите му се е превърнал в "доходен жесток бизнес, игра със съдбата и живота на всички тези хора".

"Това са мрежи от хора, които буквално набират кандидати за преселение в рамките на ЕС. Тези хора биват лъгани за това какво ги чака. Статутът на бежанец не осигурява пребиваване завинаги на територията на ЕС. Когато конфликтите бъдат решени, тези хора ще трябва постепенно да се завърнат в държавите, от които са дошли“, изтъкна Митов.

По думите му това трябва да стане ясно и да бъде обяснявано, за да бъдат обезкуражавани потоците от мигранти.

В тази връзка страната ни ще настоява да се организират колкото се може по-бързо бежански центрове в трети държави, за да не се стимулират бежанските потоци към ЕС.

Социалният министър Ивайло Калфин смята, че европейската солидарност не би могла да бъде ограничена само до квоти. Когато става въпрос за настаняване на бежанците, трябва да се отчитат социалните, икономическите условия в съответните страни, настоя той. Калфин изтъкна и че няма как да държим в затвори бежанци, които получат статут в България.

Приемът на бежанци би трябвало да бъде обща европейска политика, включително свързано с правото им за движение в рамките на ЕС, смята той. Калфин посочи, че частта от европейския бюджет, която се отделя за приемането на бежанците, трябва да разпределя тежестта от пребиваването им в съответните държави равномерно.

Меглена Кунева пък изтъкна, че в момента с въпросите на бежанците се занимава само една европейска институция, в която работят 80 души. Кунева поиска да бъде засилено присъствието на Фронтекс и се обяви за активна външна политика, за да може да се пресече източникът на конфликта.

"За нас солидарност означава да откликнем, но означава да откликнем и да споделим отговорността с много добра организация от страна на ЕС и от страна на България“, коментира тя.

Кунева съобщи, че е имала телефонен разговор с румънския министър по европейските въпроси по отношение на Шенген.

"България и Румъния заявяват техническата си готовност, необходимостта от укрепване на Шенген. В момента се чуват много думи за ренационализация на границите, не споделяме подобен подход“, подчерта тя.

Външният министър Даниел Митов призна, че каквото и да се прави по проблема, на практика се лекуват ефектите и последствията. Той също подчерта необходимостта от ускорено решаване на конфликтите, които създават условия за засилени бежански потоци.

По думите му този разговор вече е започнал и страната ни е от най-активните в защитаването на позицията, че колкото се може по-бързо трябва да се справим с проблема с т.нар. „Ислямска държава“.

Митов посочи още, че държавите от региона на Близкия изток трябва да поемат много по-голяма отговорност и започват дипломатически усилия в тази посока.

Външният министър също подчерта, че трябва да се прави разграничение между бежанци и икономически мигранти и според него тази теза среща разбиране в рамките на Европейския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

veritas

преди 8 години

istinata e - Bulgaria ne moje da pazi suhopatnite evropeiskite granici. ima nujda Luksemburg i Belgia da pratiat tehni policai i voinici da paziat evropeiskite suhopatni granici RBG, TR, GR.

24

урко

преди 8 години

Работата е там че даже и бягащите от войната не искат да остават да живеят в проспериращата , според Тиквата, България. А тези към които са тръгнали правят всичко възможно да ги разселят по други места.

23

цирк

преди 8 години

Ами да не бягат, да застанат на една страните и да се бият и да си извоюват мира.

fallback