Снимка: архив БТА

България разбира необходимостта броят на бежанците, които ще приеме, да бъде увеличен от първоначално обявените 500 души. Страната ни обаче настоява за справедлив начин на разпределянето им между европейските страни, който да отчита волята и предпочитанията на мигрантите.

Това стана ясно от изявление на правителството, прочетено от вицепремиера и МВР шеф Румяна Бъчварова. То идва след заседание при премиера Бойко Борисов с участието на вицепремиерите, външния и финансовия министър.

Още по темата
Страната ни ще настоява за синхронизиране на националните законодателства в ЕС в посока на много по-тежки наказания за трафикантите на хора и за създаване на обща европейска прокуратура.

Ще бъде създадено специализирано звено между МВР и Прокуратурата, което приоритетно ще разследва организаторите на тези мрежи, съобщи Бъчварова и подчерта, че се поддържа активно сътрудничество с партньорските служби и Европол за разкриване на случаите на трафик, извършени от българи в други страни.

В позицията, която ще бъде допълнена и обобщена в следващите дни, се изтъква още, че резултатите, които се постигат засега за справяне с проблема, са впечатляващи на общия фон на миграционните процеси в Европа.

„Въпреки че страната ни е най-прякото трасе на бежанските потоци от Турция към Централна Европа, успяваме да не допуснем неконтролирани от нас притоци на хора“, посочи тя.

Според управляващите мерките за ограничаване на нелегалната имиграция дават резултат въпреки четирикратното увеличение на натиска на границите ни през тази година.

Според правителството не трябва да спират усилията на ЕС за намиране на решения на кризите в държавите – източник на мигрантски потоци.

Правителството подкрепя идеята за изграждане на регистрационни центрове не само в Гърция и Италия, а приоритетно на територията на държавите на произход или близките до тях, защото смята, че решението на проблема трябва да се търси най-близо до мястото, на което той е възникнал.

Страната ни ще настоява за промяна на регламента Дъблин в посока създаване на унифицирани молби за международна закрила или обсъждане въвеждането на единен статут на бежанец, валиден за целия ЕС.

Кабинетът смята още, че спешно трябва да се състави списък на сигурни държави на произход и да се провежда активна политика на връщане.

„Трябва да признаем обаче, че опитите да се намери добре работещо европейско решение досега не дават задоволителен резултат. В последните месеци се усили миграционният натиск и в някои от държавите се стигна до струпване на бежански потоци. Търсенето на нови и ефективни решения трябва да бъде ускорено“, е общото мнение на министрите.

Позицията на страната ни е, че е необходима ясна и категорична обща европейска политика, която да отразява общата солидарност. Ще настояваме тя да отчита всички аспекти на ситуацията в момента и особеностите в различните държави, посочи Бъчварова.

Правителството иска още да бъдат определени условията на заселване на бежанците, които ще гарантират тяхното дългосрочно пребиваване. Управляващите обсъждат и възможността за интегрирането им у нас, а когато се създаде благоприятна обстановка – за тяхното връщане.

Кабинетът очаква и ратифицирането на подписаното тристранно споразумение за реадмисия с Турция и Гърция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase