Снимка: БТА
fallback

Въпреки че ресорната парламентарна комисия не прие искането на здравния министър в промените в Закона за лечебните заведения НЗОК да финансира само болници, които осигуряват комплексно лечение, премиерът Бойко Борисов увери, че депутатите от ГЕРБ ще подкрепят в пленарна зала идеята на Петър Москов.

Oще по темата
"Когато дойде човек с едно заболяване, да може каквото е необходимо да бъде извършено на едно място, за да не се натоварва и психически, и финансово. Предложенията на Петър Москов, на когото аз много вярвам, ще получи пълната подкрепа и в парламента. Поел съм личен ангажимент към него в тази програма. Свел съм на парламентарната ни група и се надявам в най-кратки срокове законът да бъде приет", отсече той.

Според Москов текстовете за комплексното лечение трябва да останат прецизни и системата да се обърне с лице към пациентите.

Той посочи, че всяко едно прецизиране, предложено от депутатите, ще бъде направено.

Москов се надява това да се случи в пленарна зала.

Той, премиерът и столичният кмет Йорданак Фандъкова направиха инспекция на разширяването на лъчетерапевтичния комплекс към СБАЛ по Онкология.

Бойко Борисов пък обвини правителството „Орешарски”, че почти е провалило проекта.

"Разбрах, че вчера Пламен Орешарски пак ни е давал съвети, а беше абсолютно провален проект. Не само, че го провалиха, но ако не се бяхме захванали, цялата програма от 300 млн. лева заминаваше и трябваше от бюджета да я доплатим", коментира премиерът.

"Първо се разстроих от това, което докторите разказаха вътре, защото това са години наред страдание на много български граждани. Понеже Йорданка Фандъкова е с нас и ми е разказвала какви мъки са и какъв е проблемът като например се развали на 15-тия ден ускорителят. След това, докато го поправят, процедурата трябва на ново да се започне. Представете си, пази Боже, ако получиш такава диагноза и дойдеш тук и ти кажат, че не става и трябва да се чака два месеца. Представяте ли си какво е за душите на тези хора и семействата им?”, каза още Борисов.

Той увери, че до края на годината много болници в страната вече ще разполагат с най-модерното, най-доброто и най-скъпото оборудване.

Москов отчете, че от март следващата година листата на чакащи в онкологията ще бъде ликвидирана.

"Това е добре свършена работа. Мина се през много трудности и чисто бандитски схеми, които да бъдат потушени и този проект да бъде практически реализиран. В началото на декември ще може първият пациент да влезе тук и да получи своето лечение. Досега годишно на лъчетерапия през тази болница капацитетът на старите апарати беше за около 3000 души годишно. С тези два нови апарата, тези 3000 души годишно ще могат да бъдат лекувани в рамките на около 2 месеца", обясни Москов.

Инвестицията е за 24 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

ъ

преди 8 години

не е ли по добре Москов да е твърд зад Борисов !

31

даааа 51

преди 8 години

Едно време пациентите т е болните хора отиваха на Преглед!!!- оплаквания , преглед -,понякога най- необходимите изследвания И! назначенията започваха с режим , диета и лекарства при необходимост!!!Сега : отиват, за да искат направления?!? И то с някакви заключения от сорта" Сигурно ми е кръвното?!?!" " Или " "може ли да се изследвам ама за всичко"?!?!Старите носят и изрезки от в."Трета възраст " или "доктор" А младите направо са си поставили дигнозата по интернте???И всички -Недоволни!!!

30

морски

преди 8 години

Оставка за некадърното правителство на ГЕРБ което окраде парите от Здравната каса - 1,6млрд. лева и зароби българския народ с 16 млрд.лева.Само Фандъкова е откраднала лично 60 млн. лева от Евро програмите Транспорт.ОСТАВКА!!!

fallback