Архив: Булфото
fallback

Предсрочни избори в България може да има само, ако премиерът Бойко Борисов ги пожелае и предизвика. Борисов отново е съумял да заеме печеливша позиция и само за няколко дни е успял да влезе ефективно в ролите на лидер на промените и на балансьор между различните играчи.

Това сочи месечният анализ за август-септември на Института за дясна политика, предаде БТА.

Основният извод на института е, че в България настъпва нормализация на политическия процес. "Преди около половин година констатирахме, че основното противопоставяне от времето на прехода - комунизъм-антикомунизъм, постепенно се трансформира в противопоставяне между либерални и консервативни идеи. Това е нормализацията, тя е в процес, който още не е завършил, но се виждат все по-сериозни стъпки в тази посока", обясни Нено Димов.

От института отбелязват, че в края на юли българската политическа система е преживяла динамични събития, свързани най-вече с осъществяването на реформата в съдебната система.

Анализаторите посочват, че промените в Конституцията са крачка в правилната посока, но не решават цялостно проблемите на съдебната система и са само първото от многото действия, които политическите лидери трябва да предприемат оттук нататък, за да подобрят работата на съда и да гарантират справедливост на гражданите.

Според Института включването на ДПС сред вносителите на промените е символен акт, който лидерът на партията Лютви Местан целенасочено е преследвал и е успял да постигне. Безспорният печеливш от "историческия компромис" е ДПС и персонално лидерът на партията Лютви Местан, смятат анализаторите.

Колкото и обрати да преживя договарянето на конституционните промени, то беше логично. Логиката щеше да бъде счупена, ако Реформаторският блок беше изпълнил емоционалното си решение да отстоява докрай първоначалните предложения на правосъдния министър Христо Иванов, смятат анализаторите. Според тях след постигнатото споразумение РБ окончателно се е позиционирал в дясното политическо пространство и е скъсал с първоначалната си заявка да бъде отвъд понятието ляво-дясно.

БСП е в най-тежко положение, защото лидерството й се е отдало на рефлексите си от времето на прехода и е пропуснало шанса да замени ДПС в главната роля по време на преговорите и след тях, смятат от Института.

От Института анализират и състоянието на партиите. Според тях ГЕРБ демонстрира пълна готовност за местните избори и ще стартира предизборната си кампания като очевиден фаворит. Демонстративното "втвърдяване" на централното ръководство на БСП е симптом за загубена идентичност, пише в анализа.

В него се отбелязва, че традиционно ДПС ще влезе в предизборната кампания добре организирано и структурирано и ще гони тотална доминация в смесените райони. РБ отново е на кръстопът. Независимо от това как формацията ще се представи на местните избори, тя със сигурност ще преживее процес на трансформация след тях, прогнозират от Института.

В ПФ според анализа се наблюдава очертаване на ясни политически линии и формацията се оформя по-скоро като крайно консервативна, отколкото като националистическа.

АБВ продължава да се развива на две скорости - на Георги Първанов и на останалите знакови лица във формацията, коментират от Института. По време на местния вот основната задача пред партията ще бъде да се възползва от конфликтите в местните структури на БСП и да продължи да привлича избиратели и разочаровани активисти на столетницата, пишат анализаторите.

Според тях "Атака" демонстрира пасивно поведение от парламентарните избори насам и тази пасивност по всяка вероятност ще приключи със започването на предизборната кампания, но със сигурност участието в местната власт няма да бъде основният приоритет пред формацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

До 46

преди 8 години

Много точно сте го казали. Поздравления!!! Европа и САЩ знаят колко е *** и за бандитската му дейност но слуша и изпълнява. Как да разкарат този като им върши перфектно работата. Да дойде някой като Орбан и да прояви независимост и интелект? Неееее, тъпчото си върши добре работата но в ущърб на България.

37

Чиста работа

преди 8 години

тиквата ке става президент,ке сдава властта на президенските избори,каеданчо щял да го замени на председателския пост,ай честито на тиквуния...

36

анонимен

преди 8 години

Какво значи ако Борисов си пожелае? Че,мутрата-мафиот може ,много неща да си пожелае?Да се гаври с българския народ това също си е пожелание.Що за прости социолози?Цял свят разбра,че тоз за нищо не става, само българина не го разбра.Западните банкери не са подбрали точния човек да ги представлява.Чрез тази мутра те си плюха на авторитета и доверието.Не може всяки да знае,че Б.М.Б.се е занимавал с престъпна дейност и да очаква да бъде някакъв фактор в обществото.за тази работа се искат чисти хор

fallback