Снимка: БТА

Според лидера на АБВ Георги Първанов отношенията между България и Русия не би трябвало да са зависими от конюнктурата.

Още по темата

Той призна, че е доволен от думите на руския президент Владимир Путин, че ще работи с "България независимо от всички сложни въпроси, свързани с реализацията на каквито и да е проекти, в това число в областта на енергетиката, като например "Южен поток".

"Приемам с удовлетворение казаното от президента Путин. Не ме изненадва особено, защото добре помня новата история на българо-руските отношения. Погледнато в дългосрочен план ние трябва да сме заедно не само за традицията, но и за актуалните задачи. Енергетиката е такава задача", коментира Първанов.

Според него в казаното от Путин могат да се открият възможности за рестартиране на отношенията за енергийните проекти, но и затопляне на отношенията.

"Знам, че със санкциите е малко по-трудно. Моята позиция за санкциите е категорична. По енергийната тема, която е ключова за Северна Европа, Северния поток си върви с една, две и повече тръби, на юг нищо не се случва. Една тема, по която могат да се водят активни разговори и българската страна може да бъде активен фактор", коментира още той.

Относно предстоящите местни избори на 25 октомври Първанов нападна БСП, но в същото време призна, че имат поне четирима общи кандидати за кметове.

"Някъде ще направим компромис, където има силен кмет. Не искаме заради единия инат, да изхарчим добрите кметове. Тези компромиси се правят ниско долу. Горе диалог няма. Горе има атаки. Някой някъде е решил и аз знам къде, че посоката на стратегическия удар, отново на "Позитано" трябва да е срещу АБВ. Те не мислят, колко много ще загубят, а как да се разправят с АБВ", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase