Снимка: архив Булфото

Бившият депутат от БСП и някогашен енергиен министър Румен Овчаров сравни популизма с алкохола. Следвайки метафората си той констатира и че у нас малцина не са алкохолици.

"Когато е в малки количества, действа добре и развеселяващо, в големи количества води до махмурлук, а превърне ли се употребата в хронична, става болестно състояние. Малко останаха тези, които не са алкохолици", сравни популизма и алкохола Овчаров пред bTV.

Още по темата

Бившият министър направи и друга тежка констатация. Според него енергетиката в България на практика е фалирала и е на доизживяване.

"Минаха годините, когато тя концентрираше финансовия ресурс на държавата в себе си", каза Овчаров.

Той е категоричен, че енергийният сектор е в сегашната ситуация заради некомпетентност. "Когато влизаш в енергетиката, само за да откраднеш, получаваш този резултат", обясни ексминистърът.

Според Овчаров има два начина за справяне с проблемите в сферата. Единият е да се намалят разходите, т.е. "да се затворят кранчетата, през които изтича", а другият - да се увеличат разходите. "Не се прави нито едното, нито другото", каза Овчаров.

Той обясни, че бизнесът е в правото си да протестира, но не трябва да се забравя, че българският бизнес е един от най-енергоемките в Европа.

"Нормално е когато ти отрязват от печалбите, да протестираш, но нормално ли е да протестираш срещу компания, която си задължил", попита бившият министър.

Според него сегашните управляващи имали желание да решат проблемите, но не били компетентни да го направят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase