Румен Овчаров. Архив: Булфото

БСП стяга редиците за предстоящи местен вот през септември, но основният въпрос е да се каже защо се провали трети път в управлението. За това призова пред БНТ бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

"Този отговор трябваше много отдавна да бъде даден, но както виждате партията скромно мълчи", обясни Овчаров.

Според него 500 000 гласа на парламентарни избори си е чист провал.

Вторият отговор, който БСП трябва да даде е, как чете случващото се в лявото политическо пространство в цяла Европа. Третото нещо е - кой и как ще реализира промените у нас, обясни Овчаров предизвикателствата пред БСП.

Според него не може да се говори за "целувка" с АБВ, защото на този етап този въпрос не е важен.

"Пътят на АБВ е ляво-център. БСП пък прави лява политика. Сега и двете партии са маргинални, борещи се за намаляващ брой избиратели. Сега те няма как да направят голяма формация", анализира Овчаров.

Ако след няколко години АБВ успее да се позиционира, ще може да се говори за една широка лява коалиция, допълни той.

Относно идеята на президента Росен Плевнелиев да свика референдум с местния вот, социалистът заяви, че това трябва да се чете през призмата на наблищаващите президентски избори.

"Президентът се опитва с едно действия да убие няколко заека. Той обаче е човек, който за четири години не се превърна във фигура, която може да диктува политическия живот. Сега се опитва да се реабилитира и събира внимание, но не вярвам това да му донесе успех. Реално той започва да подготвя предизборната си кампания", обясни той.

Овчаров смята, че ако се въведе задължителното гласуване, ДПС няма да загуби от този ход.

"Има много избиратели на ДПС, които също не гласуват. Ако се въведе задължителното гласуване, нали не очаквате, че те ще изневерят на вижданията си. БСП също ще спечели, защото има голяма маса симпатизанти, които сега не гласуват, но ако са задължени, ще отидат и ще гласуват за БСП", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase