Снимка: архив, Булфото

През последните години сме свидетели на делигитимация на политическата система като цяло и няма по-силен инструмент, с който да повишим доверието чрез референдума. За това призова президентът Росен Плевнелиев депутатите, които предстои да вземат решение дали да се проведе инициираният от него референдум за изборното законодателство, заедно с местните избори на 25 октомври.

Предложението на държавния глава е за допитване с въпроси за мажоритарен избор на част от народните представители, за задължителен вот на изборите и националните референдуми, както и за въвеждане на електронно гласуване.

Още по темата

Според Плевнелиев повечето проблеми в страната са породени от недобре функционираща съдебна система и слабото изборно законодателство.

Заради това той поздрави депутатите, че са постигнали съгласие за промени в Конституцията, които да направят правораздаването по-справедливо.

"Искам да ви поздравя за постигнатото по-високо ниво на стабилност, за амбицията да се проведат важни реформи и съгласието за промяна в Конституцията. Ако декларираното желание за реформи се превърне в резултат, това ще е голяма крачка за обществото с дълготраен ефект във вътрешен и международен план", обяви той.

Според него обаче референдум с въпроси по изборното законодателство е също толкова важен, колкото и съдебната система.

"Дебатите и решението, което ще приемете, са от ключово значение за страната. Сезирах 43-тото Народно събрание с искане за провеждане на референдум по три въпроса, които отдавна са в центъра на общественото внимание, но така и не получават своя отговор", настоя Плевнелиев.

"През последните години изборите вместо да внасят стабилност се превръщат във фактор за съмнение, за търговия с влияние, за купен вот. Все по-малко хора се възползват от правото си на глас, ако не преобърнем процеса, апатията и нихилизмът ще засегнат основите на самата политическа система и решението е провеждане на референдум", предупреди президентът.

Държавният глава мотивира искането си за мажоритарен вот с обстоятелството, че гражданското общество вече е показало мъдрост и уважение към ценностите на демокрацията и знае как да излъчи своите представители.

Относно критиките, че въпросът е поставен неясно, той отсече, че не е работа на президента да определя броя на депутатите, които да се избират мажоритарно и допусна, че може да има редакция.

Според него обаче е важно да има и мажоритарен вот, защото по този начин ще се запази партийното многообразие, но ще се излъчват и личности.

Със задължителното гласуване пък Плевнелиев се надява, че ще върне доверието на избирателите.

"Друг голям проблем е, че все повече хора са от партията на негласуващите. Отчуждението и апатията намират своето обяснение в бързо забравените обещания, отложените в годините реформи. Въпреки това сякаш дойде подходящото време да опитаме да се справим – задължителното гласуване е лекарство, което може да помогне на млада демокрация като нашата", отсече той.

Държавният глава мотивира искането си за електронно гласуване с вота на българите зад граница, които според него се вълнуват от бъдещето на страната.

Росен Плевнелиев смята, че политиците са в дълг на българите зад граница и отдавна е трябвало да преосмислят "своето възрожденско схващане за емигрантът, който е тръгнал да търси развитие другаде".

"Съвременните технологии позволяват всеки да е част от обществено-политическият живот, без значение къде се намират. Много са ползите от дистанционното гласуване по електронен път и то със сигурност ще се случи, но въпросът е кога, нека го на правим навреме и така над 1, 5 милиона българи по света ще дадат своят принос за бъдещето на родината, сънародниците ни зад граница не са безразлични към съдбата на България", настоя ва заключение президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase