Димитър Радев. Снимка БТА

От утре Димитър Радев ще е управител на БНБ. Той беше избран в конкуренция с още трима претенденти за поста, с гласовете на депутатите от ГЕРБ, РБ, ДПС, БДЦ, АБВ.

ОТ БСП, ПФ и "Атака" гласуваха против и въздържал се.

Радев, който бе издигнат от ГЕРБ и бе подкрепен от РБ, получи доверието на 130 депутати, 16 бяха против, а 34 се въздържаха при гласуването.

Кандидатът на Реформаторския блок Бисер Манолов получи подкрепата само на 37 депутати, номинираният от АБВ Виктор Йоцов - на 44, претендентът на ПФ Григорий Вазов – 43 народни представители.

Още по темата

Новият гуверньор ще изкара пълен мандат от шест години, за което депутатите промениха Закона за БНБ.

Преди поправката в закона беше записано, че при оставка на управител на централния трезор, наследникът му трябва да заема поста до изтичане на мандата, което означаваше, че Радев трябваше да оглавява БНБ до октомври.

Единодушно парламентът гласува и оставката на досегашния управител на БНБ Иван Искров. Тя влиза в сила от 10 юли. Искров заемаше поста от октомври 2003 г. и изкара почти два мандата. До оставката му се стигна след сериозни критики към него, че не е упражнил достатъчно контрол върху фалиралата КТБ.

Преди гласуването четиримата кандидати за управител на БНБ декларираха, че не са били сътрудници на бившата Държавна сигурност и обявиха, че не знаят каква точно е заплатата на гуверньора. 

Номинираните претенденти се представиха пред депутатите в края на дебатите по избора на нов шеф на централната банка. Те отговориха на въпросите на народните представители. Освен за възнагражденията и принадлежността към ДС, избраниците ги питаха какъв ще е екипът им от подуправители, как ще гарантират политическата си независимост и ще стабилизират банковия сектор след труса "КТБ".

Димитър Радев обясни, че ако бъде избран ще внесе предложението си за подуправители още утре. Сред мерките за стабилизиране на сектора той изброи реформиране на банковия надзор и механизъм за решаване на проблемите в банковия сектор. Радев се обяви и за членство в единния банков съюз, но направи уговорката, че въпросът е как точно да стане това. Кандидатът на ГЕРБ обясни, че не знае каква е заплата на шефа на БНБ, но допълни, че имал индикации, че била по-ниска от тази, която взимал в момента. 

Кандидатът на Патриотите Григорий Вазов пък обясни, че се чувства унизен от дебатите. "Това, което става в залата, не е това, което си представях. Ние сме хора с биография и капацитет. За мен беше унижение това, което стана в залата и извън залата", каза той, напомняйки въпросите на депутатите за заплатите. 

Кандидатът на РБ Бисер Манолов обясни, че който и да е следващият шеф на БНБ той трябва да направи анализ на активите на банката. Той обясни, че ако стане шеф на централната банка, няма да вземе никой от сегашния УС в екипа си. И Миланов обясни, че не е бил сътрудник на ДС и че не знае какво е възнаграждението на шеф на БНБ. 

Кандидатът на АБВ Виктор Йоцов също отрече да е бил сътрудник на ДС. Той се обяви и за публичност на заплатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase