Снимка: Reuters

България е предложила на Русия да изгради газов хъб от проектогазопровода “Турски поток” на нейна територия в близост до границата с Турция.

Това е съобщил министърът на енергетиката на Русия Александър Новак пред журналисти, съобщи руската информационна агенция ТАСС.

Новак се е срещнал с българския енергиен министър Теменужка Петкова, която в момента е в Русия заради икономическия форум в Санкт Петербург.

По време на разговорите Петкова е повдигнала темата за изграждането на газов център в страната ни.

От пресцентъра на Министерството на енергетиката съобщиха междувременно, че министърът е заявила пред Новак, че у нас не се обсъжда възможността за възобновяване на проекта Бургас-Александруполис предвид изявлението на Новак, че Русия е готова да поднови преговорите за нефтопровода.

Теменужка Петкова е предложила на руския си колега през следващите месеци в София да се проведе заседание на българо-руската работна група по енергетика.

Новак е коментирал още, че строителството на газопровода “Турски поток”, който замени проваления проект “Южен поток”, ще започне в края на юни. По-рано ръководителят на "Газпром" Алексей Милер заяви, че въвеждането в експлоатация на газопровода е насрочено за декември 2016 г.

Агенцията припомня, че турската Боташ и Газпром подписаха през декември 2014 г. меморандум за разбирателство за изграждане на газопровод от Русия към Турция през Черно море с капацитет 63 млрд. куб. м природен газ.

За разлика от "Южен поток", който включваше изграждане на инфраструктура в голям мащаб в Европа, проектът “Турски поток” се ограничава само до изграждане на газопровод по дъното на Черно море и до границата между Турция и Гърция. Останалата инфраструктура клиентите на Газпром ще трябва да изградят сами.

Още иконимически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase