Снимка: Булфото

Лидерите на ДПС и на ДСБ Лютви Местан и Радан Кънев обявиха, че 100 процента преференциален вот не е добър вариант за България. Това стана след среща между двамата в парламента. Местан започна серия консултации за вида на избирателната система.

Въпреки че в сряда предложи всички депутати в парламента да са мажоритарно избрани, лидерът на ДПС обяви, че пропорционалната система е най-добрият вариант за страната. Местан показа конкретен пример - ако ГЕРБ вземе 40% при пропорционална система, ще вкара около 90 депутата. При варианта, предложен от президента - смесена система, ГЕРБ биха имали 134 депутати при същия процент. "Те ще могат да формират така еднопартийно управление", каза лидерът на ДПС. 

Той попита президента, дали иска партия, която не е спечелила повече от половината гласове, да формира самостоятелно управление. "Ние искаме запазване на мажоритарната система, но това не означава, че предложението ни е блъф. Ако се върви към смесена система, ще настояваме за 100% за мажоритарен избор, за да изпият последователите на тази идея горчивата чаша на популизма до дъно", каза Местан. 

И лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че 100% мажоритарен вот не е приемлив, защото би изкривил напълно политическата система в България. "Предложението има и други недостатъци - ние си представяме мажоритарен вот в два тура, а ДПС с оглед на интереса си - в един", каза Кънев. 

Позицията на Реформаторите е за засилване на мажоритарния избор чрез задължителна преференция без праг. Кънев обяви, че депутатите му ще направят редакция в искането на президента за референдум в тази посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase