Разливът на бензин от тръбопровода на "Лукойл Нефтохим" е причинен от пробив на тръбата при опит да се монтира нелегален кран. Това съобщиха от пресслужбата на нефтопреработвателното предприятие, след като днес е направен оглед на мястото, в присъствието на служители на МВР.

Още по темата

Провеждат се оперативно-следствени действия от служители на Второ районно полицейско управление-Бургас.

Наложената на "Лукойл Нефтохим" санкция от 100 000 лева за разлива на бензин край бургаския квартал „Долно езерово“ е максималната в момента по закон, но е прекалено ниска цена за причиненото замърсяване, заяви днес екоминистърът Ивелина Василева.

Тя обясни, че независимо каква е причината за разлива, отговорност носи операторът на съоръжението - „Лукойл Нефтохим“, съобщиха от министерството.

Василева ще предложи законови промени, с които максималната глоба при замърсяване на околната среда да скочи поне пет пъти до 500 000 лева.
 
„Ще предложа на Народното събрание санкцията да бъде преосмислена и увеличена, особено за нефтени продукти“,  каза Василева пред журналисти във Варна.
 
При възникването на инцидента в Бургас от властите са предприети всички действия, за да бъде ограничено замърсяването, каза още Василева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase