Снимка: Булфото, ахрив

Дейностите по възстановяването на щетите от разлива на бензин в Бургас продължават. Пътят Долно Езерово – Братово вече е отворен. Това съобщи за "Фокус" оперативният дежурен в Община Бургас. По думите му се взимат проби, следи се обстановката и на място има мобилна станция.

Вчера стана ясно, че Министерството на околната среда и водите ще глоби "Лукойл Нефтохим" със 100 хил. лева. "Санкцията е за допуснатото замърсяване и за нарушаването на комплексното разрешително от фирмата", коментира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Още по темата

Днес Регионалната инспекция по околна среда в Бургас ще връчи акта на фирмата-нарушител, на базата на който ще бъде издадено наказателното постановление. Ще бъдат издадени и предписания за ликвидирането на всички щети. Те ще включват цялостно почистване на замърсените терени, осигуряване на допълнителни мерки за контрол и превенция чрез засилена охрана, както и осигуряване на видеонаблюдение по трасето на продуктопроводите.

В случай, че при последващ оглед от РИОСВ-Бургас бъдат открити мъртви птици или бозайници, които са защитени видове, рафинерията подлежи на допълнителни глоби по Закона за биологичното разнообразие.
Спокойно е преминала нощта в града, каза още дежурният в общината. Няма постъпили сигнали за пожари или други инциденти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase