Снимка: архив, Булфото

БСП успяха да съберат заветните 48 подписа за сезиране на Конституционния съд заради изтегления в началото на годината заем от 16 млрд. лв.

Социалистите получиха 8 подписа от АБВ и един от независимия Велизар Енчев.

Още по темата

Решението за тегленето на дълга беше съпътствано от много скандали. Партньорите на ГЕРБ в управлението първоначално отказаха подкрепа, защото се оказа, че не са били информирани предварително. След дълги преговори те гласуваха за дълга, но лидерът на АБВ Георги Първанов подаде оставка в знак на несъгласие. 

БСП пък решиха да атакуват дълга с аргумента, че решението и преговорите за него са водени без мандат от правителството. Тъй като имат 39 депутати обаче, те поискаха помощ от АБВ, които след гласуването демонстрираха промяна в позицията си. 

Депутатите на Първанов дълго време отлагаха подкрепата си, но в крайна сметка я дадоха.

 "Налице е фактът, че има необходимото участие за внасяне на подписката в Конституционния съд", каза депутатът от БСП Янаки Стоилов. Той съобщи, че сезирането вероятно ще стане следващата седмица. 

От АБВ пък обясниха, че най-вероятно искането ще бъде отхвърлено от съда, но въпреки това те са длъжни да опитат.

"Най-вероятно Конституционният съд ще отхвърли като недопустимо искането, но с оглед да бъдат използавни всички правни възможности и да е ясно и че КС се произнася подкрепихме ГЕРБ", каза депутатът от АБВ Лъчезар Никифоров.

По рано днес лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов остана изненадан от решението на АБВ да подкрепи БСП в подписката за сезирането на КС.

"Аз сега разбрах, че има събрани 48 подписа, колкото са нужни. Всяка една парламентарна група може да обоснове решенията си", лаконично коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase