Радан Кънев. Снимка: БТА, архив

Депутатът от ДПС и бивш екоминистър Станислав Анастасов съди за 15 000 лева лидера на ДСБ Радан Кънев. Причината е твърдението на Кънев, че депесарят е станал министър без диплома, с което му е причинил неимуществени вреди. 

Това съобщи самият Реформатор в блога си. Скандалът между двамата избухна през февруари. Тогава Анастасов всяка седмица четеше именник на професионалисти от ДПС, станали жертва на политическа чистка. Това предизвика ГЕРБ и Реформаторите да го репликират с твърдения за неговата диплома. 

Анастасов беше назначен за министър на околната среда и водите от квотата на ДПС в края на мандата на кабинета на Пламен Орешарски. Тогава бе обявено, че той е завършил Техническия университет в Мюнхен. Малко след това обаче се оказа, че той няма диплома от него. Самият Анастасов призна това, но обясни, че е завършил семестриално университета в Мюнхен. 

След обвиненията на Кънев от февруари обаче, че Анастасов е станал министър без диплома, депутатът от ДПС показа пред журналисти две дипломи за висше образование – бакалавър по Стопанско управление в Софийския университет и магистър по Политически науки в Нов български университет. Датите на издаване на дипломите са преди назначаването му за министър.  

В исковата си молба до съда депесарят твърди, че думите на Кънев са засегнали стаута му на народен представител и че са наранили чувствата на избирателите на ДПС във Видин и на членовете на младежката структура на ДПС, в чието ръководство участва. 

В молбата до съда Анастасов е написал и че обвиненията на Кънев са довели до нарушаване на "нормалното му психично състояние", става ясно от блога на Кънев.

"Това трябва да бъде доказано с предвидените в ГПК доказателствени средства, както и връзката между моето поведение и неговото психично състояние", отвръща Кънев, който е юрист по образование. "Ако г-н Анастасов разпознава себе си в думите "министър без диплома", то се дължи именно на неговото виновно поведение, а не на мои думи, пише Кънев в отговора си по исковата молба.

Той припомня и признанието на Анастасов, че е завършил семестриално, но няма диплома и пише, че това е показателно за липсата на взискателност "към собственото поведение на младия политик". 

В отговора си Кънев заключава, че спорът е юридически безпредметен и е политическа злоупотреба с предоставени по Конституцията права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase