Снимка: архив, Булфото

Два гласа спасиха Георги Кадиев от изключване от групата на БСП. Соцдепутатите се събраха в почивката на заседанието на парламента, за да гласуват да бъде ли изваден колегата им - единак от редиците им или напротив. 

След вота, който беше таен, шефът на изборната комисия Красимир Янков съобщи резултатите - 24 гласували срещу Кадиев, а 14 го подкрепили. Според правилника на групата за изключване са нужни две трети мнозинство или 26 от 39-те депутати на БСП.

Още по темата

От гласуването отсъстваше само Петър Кънев, който е в командировка. Във вота се включили всички други - дори самият Кадиев и Стефан Данаилов, който дошъл в парламента специално за случая. 

Повод за другарския съд стана решението на Кадиев да внесе законопроект, с който се разрешава агитацията на чужд език по време на изборите, без да го съобрази с парламентарната група. 

След  като разбра за вота на колегите си Кадиев не скри задоволството си: "За мен това е единствената положителна новина, която успяхме да създадем в последните месеци. А тя е, че БСП не тръгва по пътя на отлюспването, а на приобщаването на хора с различно мнение", каза той и нарече вота "ключов". 

Кадиев съобщи, че обмисля дали да не изтегли проекта за майчиния език като жест към колегите му, които са го подкрепили, въпреки че не са били съгласни със закона.

"Благодаря на всички колеги, които подкрепиха не Георги Кадиев, а това БСП да е демократична партия", каза развълнуван депутатът. 

Той отново повтори, че вотът е бил стрестест за БСП и пожела всички, които нарушават процедурата, да бъдат подлагани на същата процедура. След това Кадиев обвини Миков, че също внася проекти зад гърба на групата. Такъв бил случаят в миналия мандат, когато предложил Ралица Агайн за зам.-председател на КФН.

"Оставам депутат, самият гласувах за оставането си. Ако исках да напускам, щях да го направя. Исках да покажа, че всеки има право на мнение", каза още депутатът. 

По-рано Красимир Янков обясни, че за БСП е важен всеки член - заради позициите му, но и заради това как отстоява колективните решения.

"Имаме ясен вот Кадиев да се съобрази с решението на групата да оттегли законопроекта и да се съобразява с процедурата, според която функционира и БСП, и групата. Оттук на ход отново е Кадиев", обясни депутатът. 

Мая Манолова също изрази надежда, че Кадиев ще оттегли проекта. Тя съобщи, че самата тя е гласувала "за" оставането му в групата, защото смята, че различните мнения правят БСП адекватна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase