Снимка: архив Булфото

БСП поиска президентът Росен Плевнелиев да оттегли искането си за референдум, защото то е направено в противоречие на закона. Според Мая Манолова държавният глава е нарушил закона за допитване до гражданите, където е записано, че нова подписка за референдум не може да бъде внесена по-рано от една година след решение на парламента по същата тема.

Росен Плевнелиев поиска допитване със същите въпроси и преди година, а парламентът отхвърли предложението на 17 юни.

Още по темата

"Президентът да оттегли искането си и да го внесе отново след 17 юни", призова Мая Манолова. "Над закона ли е Росен Плевнелиев", попита тя. Манолова поиска мнозинството да даде отговор и на въпроса защо иска промени в закона за референдумите, след като президентът не го спазва.

"БСП е доказала, че е за широкото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и доказателство за това е първият закон за референдуми, предложен от БСП в 40-тото Народно събрание", каза Манолова. Тя призна, че този закон е имал своите несъвършенства, а и допълнително бил осакатен при приемането му заради липсата на достатъчно широко мнозинство.

Депутатката обясни, че БСП вече са подкрепили искането за задължтелно гласуване и би подкрепила допитването, но след като президентът го оттегли и внесе отново.

Манолова нарече инициативата на президента "референдум на инат" и обвини мнозинството в двойни стандарти при гласуване. Тя разказа, че правната комисия на парламента е отхвърлила предложения на БСП за защита на длъжниците от произвола на банки и частни съдебни изпълнители. Манолова разказа за случай на жена, чието задължение от 180 лева е станало 1700 лева и предстои да бъде отнето нейно имущество.

"Значи президентът може да нарушава закона, а гражданите трябва да изнемогват. Ето това е управлението на ГЕРБ", каза Манолова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase