Снимка: БТА
fallback

Има съгласие между парламентарно представените партии за датата за местните избори, но засега президентът Росен Плевнелиев я запази в тайна, макар да публично да се споменява 25-и октомври.

"Планирам през тази седмица да направя обръщение към народа, с ясно посочване на датата и въпросите на референдума. Това е честен подход и дава достатъчно време на всички да се подготвят", заяви той, след като участва в годишно заседание по въпросите на екологията и Антарктика, в София.

Oще по темата

Според него е много вероятно този път да има пълен политически консенсус за датата на вота, който ще е придружен и с референдум.

Плевнелиев обясни, че има широко политическо съгласие за провеждане на допитването, но партии има различни виждания за задължително гласуване, за електронно гласуване, за мажоритарно гласуване.

"Убеден съм, че ще намерим правилната формула, така че този референдум, заедно с провеждането на местните избори да бъде успешен - директната демокрация да получи своята подкрепа, а суверенът най-после да види, че политиците са готови и да го питат, да го чуят, а след това и да действат", коментира държавният глава, цитиран от "Фокус".

Той добави, че е убеден, че административните органи, ангажирани с организацията на местните избори, ще могат да поемат и тази на референдума.

"Вярвам, че когато имаме честен подход, както към народа, така и към институциите, те имат достатъчно време да се подготвят", обясни президентът. "Не е изненада за всички вас, че не само аз, и не само много политически партии, но и българският народ застана зад трите въпроса, които бяха формулирани и за съжаление, идеята за национално допитване бе отхвърлена от предишното 42-ро Народно събрание. Убеден съм, че формулирането на въпросите тогава, отговаряше и на желанието на народа - мажоритарен елемент, задължително гласуване и дистанционно гласуване в различните му форми, включително и по интернет", подчерта Плевнелиев.

По думите му, тези въпроси са актуални и трябва да намерят своята реализация.

"Въпрос е на последно доуточняване на точките, на запетайките, за да бъда коректен към политическите партии и към народа и да намерим най-добрата формулировка", увери той.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.


Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Избирател

преди 8 години

Г-н Президент,не мога да се съглася с Вас!Изборите трябва да не бъдат задължителни(може и през Интернет да се гласува) , а напротив.Броя на депутатите да е пропорционален на броя на %-и гласували избиратели. Пример: 30 % гласували-80 депутата в НС.Другите места празни. Трябва да има мотив политиците да се борят за всеки глас с програми. А сега искат да са напълно сигурни че ще си ги изберем същите и отгоре на всичко друго за всеки гласувал-11лв /на глас за партията.Кой губи? Народа и бюджета на България..

14

Анонимен

преди 8 години

1 въпрос: Да има ли електронно гласуване за да се купуват няколко хакера вместо стотици хиляди бедни и безработни?2. Въпрос: Задължително ли да е гласуването, за да отмятаме негласувалите като гласували и пак да не се плаща за хората по въпрос 1?3. въпрос: Мажоритарни ли да са изборите, за да не стават депутати почтени хора като Стела Банкова, Минчо Христов и Велизар Енчев а само милионери, които си купуват преференциите? И разбира се в парламента да има само една партия, светлия гербидеал

13

Анонимен

преди 8 години

Предлагам да се спестят парите за вота. То е ясно, че ГЕРБ отново ще спечелят след поредната манипулация и фалшификация на Изборите. И президетът е тяхно куче и Цветанов е на свобода. Победата е гарантирана.

fallback