Снимка: БТА

Има съгласие между парламентарно представените партии за датата за местните избори, но засега президентът Росен Плевнелиев я запази в тайна, макар да публично да се споменява 25-и октомври.

"Планирам през тази седмица да направя обръщение към народа, с ясно посочване на датата и въпросите на референдума. Това е честен подход и дава достатъчно време на всички да се подготвят", заяви той, след като участва в годишно заседание по въпросите на екологията и Антарктика, в София.

Още по темата

Според него е много вероятно този път да има пълен политически консенсус за датата на вота, който ще е придружен и с референдум.

Плевнелиев обясни, че има широко политическо съгласие за провеждане на допитването, но партии има различни виждания за задължително гласуване, за електронно гласуване, за мажоритарно гласуване.

"Убеден съм, че ще намерим правилната формула, така че този референдум, заедно с провеждането на местните избори да бъде успешен - директната демокрация да получи своята подкрепа, а суверенът най-после да види, че политиците са готови и да го питат, да го чуят, а след това и да действат", коментира държавният глава, цитиран от "Фокус".

Той добави, че е убеден, че административните органи, ангажирани с организацията на местните избори, ще могат да поемат и тази на референдума.

"Вярвам, че когато имаме честен подход, както към народа, така и към институциите, те имат достатъчно време да се подготвят", обясни президентът. "Не е изненада за всички вас, че не само аз, и не само много политически партии, но и българският народ застана зад трите въпроса, които бяха формулирани и за съжаление, идеята за национално допитване бе отхвърлена от предишното 42-ро Народно събрание. Убеден съм, че формулирането на въпросите тогава, отговаряше и на желанието на народа - мажоритарен елемент, задължително гласуване и дистанционно гласуване в различните му форми, включително и по интернет", подчерта Плевнелиев.

По думите му, тези въпроси са актуални и трябва да намерят своята реализация.

"Въпрос е на последно доуточняване на точките, на запетайките, за да бъда коректен към политическите партии и към народа и да намерим най-добрата формулировка", увери той.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.


Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase