Бойко Борисов и Зоран Заев. Снимка: МС
fallback

България е против всякакви изказвания за федерализация на Македония, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с лидера на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев, който днес е на посещение в София.

Борисов изтъкна, че желанието на нашата страна е политическата криза в югозападната ни съседка да се разреши по демократичен път.

Oще по темата

Премиерът за пореден път заяви подкрепата на страната ни за присъединяване на Македония към ЕС и НАТО.

На срещата са присъствали също заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов и външният министър Даниел Митов.

"Държим управляващите и опозицията да намерят общ език, такъв, какъвто Европа изисква", настоя още Борисов.

"Не се месим във вътрешните работи на Македония, но ни притеснява политическата криза там, която е на нашата граница, при един народ, който е най-близък до България", добави премиерът ни.

Той отбеляза, че преди десетина дни е разговарял със Заев да направят тази среща днес в България.

"Направихме я заедно с българската опозиция, в лицето на социалистите, за да покажем, че в България не се делим на леви и десни, когато се касае за стабилността на една държава", каза министър-председателят.

„България е голям приятел на Македония“, заяви от своя страна Зоран Заев и подчерта приятелското сътрудничество между двете страни.

Заев отбеляза, че на срещата е информирал своите домакини за ситуацията в Македония и за възможностите за решаване на кризата по мирен път. Той е изразил благодарност към тях и към представителите на ЕС, които по думите му дават максималното чрез диалог да се намери решение на проблемите в Македония.

"Нашето място е в ЕС и НАТО и заедно се опитваме да намерим решение за кризата, която е грижа и на целия регион", заяви Заев.

Заев изтъкна, че не иска да се повтарят сценариите от Украйна или по-рано в Сърбия. Във второто десетилетие на 21 век може да се намери решение по мирен път, без насилие, каза още Заев.
 
По думите му може да се създаде правителство без влиянието на двете най-големи партии, опозицията или властта, и по демократичен начин, в рамките на 6 до 9 месеца, да се подготвят избори. „Народът е този, който дава властта, който ще определи кой път да следва Македония и кой ще я води. Редно е след честни и демократични избори политиците да си подадат ръка и заедно да градят бъдещето на страната“, добави Заев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Анонимен

преди 8 години

Боко оправи България и сега отиде при македонската седерастия за да оправя Македония.

46

до 59

преди 8 години

Спрете да се дрогирате преди да пишете тук, другарю ***.

45

Анонимен

преди 8 години

Албанците ще я лапнат цялата Македония. Никаква федерализация.

fallback