Снимка: Булфото

В Македония се трупа напрежение от години, обяви депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин пред БНТ. Той е на мнение, че това напрежение е нараснало от началото на тази година, когато са изтекли записи, показващи грозното лице на настоящото управление.

"Те показват, че отвъд захаросаното представяне на реформите, политиката и демокрацията, има управление, което е тотално обсебено от един човек и неговия роднински кръг. Една посока на развитие на страната, която е точно обратната на това, което е нужно, за да стане част от ЕС“, допълни Вигенин.

Още по темата
Той сподели очакване, че митингът в Скопие този следобед ще е различен, защото хората са престанали да се страхуват. "Това е сигнал, който самият Груевски трябва да получи. Опасявам се, че той не разбира политическите процеси в страната в момента. Може би след толкова години на абсолютна власт на практика смята, че проявявайки твърдост сега, това ще спаси правителството и него като политически лидер“, поясни Вигенин.

По думите на бившия ни външен министър, ако не се тръгне към един широк диалог с опозицията и останалите партии, Македония може да мине през доста тежки периоди.

Вигенин посочи, че на този протест ще присъства и лидерът на ПЕС Сергей Станишев, заедно с други представители от ЕП. "Той отива да изрази своята солидарност със социалдемократическия съюз, който е асоцииран член на ПЕС и партньор на БСП“, уточни "червеният" депутът.

Вигенин коментира и вътрешната политика, като обясни, че БСП се готви за предстоящите избори, текат номинации и вече започват да се изясняват кандидатите. „От тук нататък нашите послания трябва да бъдат много целенасочени, да не се занимаваме със себе си и да не занимаваме хората със себе си, а да посочваме проблемите, които се трупат, стават все по-тежки“, поясни депутатът.

"Правителството буксува. На практика няма нито една реформа, реализирана през последните месеци. Когато не водиш страната на някъде, тъпчеш на едно място, проблемите се задълбочават. Наша задача е да ги показваме и да работим върху тях“, заключи Вигенин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase