Снимка: Reuters

Премиерът Никола Груевски водил тайни преговори с Атина за името на Македония. Това стана ясно от обявената днес т.нар "бомба", която лидерът на опозицията Зоран Заев обяви по време на пресконференция в опозиционния Социалдемократически съюз на Македония, съобщи БНР.

Още по темата
Зоран Заев представи разговор на бившия шеф на македонското контраразузнаване Сашо Миялков, премиера Никола Груевски и бившия външен министър Антонио Милошевски. По думите на Заев, преговорите за името на Македония буквално изглеждат като пазарене, в което властите в страната били готови на всичко само и само да задоволят исканията на Гърция.

В конферентен разговор бившия шеф на македонското контраразузнаване предлага на тогавашния външен министър Антонио Милошевски Скопие да се съгласи с варианта "Независима република Македония" или "Демократична република Македония".

На въпросния запис се обсъждат и имена като "Горна република Македония", а в скоби да пише "Вардар", което нямало да стои твърде дълго и щяло да отпадне след няколко години от името на страната. Премиерът Груевски и тогавашният външен министър Антонио Милошевски с насмешка си говорели кой първи да обяви на медиите новината за решаването на спора за името на Македония, за което щял да дойде и лично бившият гръцки премиер Георгиос Папандреу.

Спорът за името на бившата югославска република отне близо 20 години и се превърна в основен проблем страната да влезе в НАТО и да започне преговори за членство в Европейския съюз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase