Снимка: архив Булфото
fallback

Съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов скочи на лидера на ДПС Лютви Местан, според когото конфликтът в Куманово пламна, защото не се реализира българският етнически модел в Македония.

"Не е редно ДПС да спекулира и да плаши с тази тема, защото ДПС ни води именно към македонски сценарий – капсулиране на етнически групи, сепариране на етнически и религиозни общности и конфронтация с мнозинството, а пътят към интеграцията е точно обратен“, заяви патриотът от парламентарната трибуна.

Oще по темата

Местан пък му отговори, че "да се твърди, че в Македония се е провалил моделът на ДПС, е не просто некоректно, но е и грубо, преднамерено, цинично политическо твърдение“.

Според Каракачанов всеки етнически конфликт близо до нас ни заплашва пряко.

"Македония е в политическа, етническа и икономическа криза, а изходът от това е демократизацията, но днес правителството в Скопие държи страната в изолация и в плен на болната фантазия за някаква антична история“, заяви той.

Съпредседателят на ПФ смята, че България трябва да е активен фактор по отношение на Западните Балкани, да излезе от ролята си на пасивен наблюдател, да приключи с тихата дипломация и да започне активно да се грижи за българските общности на Балканите, отстоявайки националните интереси и европейски ценности.

"Нашата цел не е просто да вкараме този или онзи в ЕС. България трябва да покаже пътя на Западните Балкани към ЕС, но не безусловно, както днес крайните либерали се опитват да ни убедят, точно защото ние сме лидер в Западните Балкани по пътя за ЕС, трябва да поставим ясни условия – спирането на преследването на хората с българско самосъзнание и антибългарска риторика, реформиране на политическата система“, призова Каракачанов.

Той поиска правителството да има много по-активна, но и взискателна политика по отношение на европейското бъдеще на страните на запад от нас, да се изработи стратегия за българските общности в чужбина, да продължи да настоява за Договор за добросъседство с Македония.

Лютви Местан пък отново призова да се ускори процеса на интеграцията към ЕС на страните от Западните Балкани, което ще гарантира, че няма да избухнат тлеещите етнически конфликти.

"Конфликтът в Куманово идва да ни напомни, че преходът от тоталитаризъм към демократично гражданско общество във всички държави, част от съветския блок, бе белязан с кървави конфликти, които отнеха живота на стотици хиляди мирни граждани. Единствената страна, която осъществи безкръвен преход, бе България и това се случва именно в страната, за която западни анализатори очакваха да пламне етническия конфликт заради тежкото наследство от Възродителния процес, но никакво политическо пристрастие не може да отрече безспорния факт, че това не се случи заради политическата воля и тук особена роля изигра именно ДПС, защото избра да се развива не като затворена етно- религиозна партия, а като национална либерална партия“, заяви Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 9 години

DPS e progres za bulgarskata politika!!! Tochno sega kazva istinata *** vsichki bulgarski kradci:) veche go znaete I kakvo?

25

Анонимен

преди 9 години

Тези "патриоти-бунаци" са много зле. Те са по-вредни и от ДПС. Законът трябва да ги забрани и осъди за насаждане на бунак-патриотарски насаждения и простотия.

24

талибан

преди 9 години

До България над всичко!-тази земя по скоро е повече наша отколкото ваша и по добре ще бъде вие ако хванете пътя към река Волга .

fallback