Николай Ненчев. Снимка: архив, БТА

Военният министър Николай Ненчев увери, че имаме възможност да охраняваме въздушното си пространство „до края на годината, дори и до средата на следващата“.

Още по темата
На въпрос какви са вариантите след този срок, Ненчев
каза, че са взети "достатъчно мерки", като припомни, че Консултативният съвет за национална сигурност реши от следващата година бюджетът за отбрана да се увеличава постепенно до 2% от БВП към 2024 година.

"Няма никакво основание за безпокойство по отношение на охраната на въздушното ни пространство“, настоя той пред журналисти, след като бе изслушан в Комисията по отбрана.

По думите му търсят се допълнителни възможности да се сключат договори за осъществяване на капитално-възстановителни ремонти, които ще позволят увеличение на броя на изправната авиационна техника след средата на 2016 г.

Ненчев каза още, че това не противоречи на желанието да модернизираме изтребителната си авиация чрез придобиване на нова техника.

„След приемане на Програмата за развитие на отбранителните способности от Народното събрание и увеличения финансов ресурс за Министерството на отбраната категорично смятам, че ще стартират проектите за модернизация на нашата армия, включително и за закупуване на многоцелеви изтребител“, допълни той.

На въпрос за средствата, необходими за евентуален ремонт, министърът отговори, че има няколко варианта и зависи колко от самолетите "МиГ" ще ремонтираме. Единият вариант действително беше за около 80 млн. лева, другият - за около 24 млн., добави той.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. о.р. Михо Михов също каза, че има резервни варианти, които ще отложат обсъждане на варианта за поемане на охраната на въздушното ни пространство от други страни-членки на НАТО.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase